
Pătrunjelul, această plantă aromată, de un verde vibrant, de care ne bucurăm, însă, prea puţin în gastronomie, este mult mai mult decât un simplu decor pe farfurie. Cu un gust proaspăt și ușor picant, pătrunjelul poate deveni un adevărat aliat al sănătății, datorită conținutului său bogat de vitamine, minerale și antioxidanți.
Valori nutritive
O cană de pătrunjel tocat (aproximativ 60 de grame) oferă 2 grame de fibre, proteine și, respectiv, carbohidraţi şi doar 22 kcal. Conţinutul de vitamine şi minerale: fier 3.72 mg - 25% din Doza Zilnică Recomandată (DZR), vitamina C, 79.8 mg (99,8% din DZR), folat, 91.2 µg (22,8%), calciu, 82.8 mg (10,4%), potasiu, 332 mg (8,9%), cupru, 0.089 mg (8,9%), zinc, 0.642 mg (6,4%), niacină, 0.786 mg (4,9%), acid pantotenic, 0.24 mg (4,8%), dar cel mai valoros micronutrient este vitamina K, 984 µg, ceea ce înseamnă 1312% din DZR.
Beneficiile consumului de pătrunjel pentru sănătate
Pătrunjelul este o sursă excelentă de antioxidanți (flavonoide și carotenoide), care protejează celulele împotriva stresului oxidativ, favorizează regenerarea celulară și reduc riscul de boli cronice. De asemenea, este bogat în vitamina K, esențială pentru sănătatea oaselor și coagularea sângelui, iar alături de vitamina C și folat, ajută la reducerea inflamației și protejarea vaselor de sânge. În plus, are efect diuretic, contribuind la eliminarea toxinelor și reducerea retenției de apă.
Pătrunjelul are și proprietăți antimicrobiene, mestecarea sa susținând sănătatea orală. Datorită conținutului său ridicat de vitamina C, poate stimula sistemul imunitar şi contribui la protecția împotriva infecțiilor.
În plus, pătrunjelul este un bun protector hepatic, ajutând la eliminarea metalelor grele și a toxinelor, datorită compușilor săi naturali. Consumul regulat poate contribui și la menținerea echilibrului hormonal, sprijinind metabolismul estrogenului și reducând riscul unor dezechilibre hormonale.
Salată Tabbouleh
Ingrediente (pentru 2 porţii):
2 legături mari de pătrunjel, tocat fin
3-4 roşii medii bine coapte
½ cană bulgur
2 cepe mici, tăiate cubuleţe
2-3 fire de mentă, tocată fin
1 mână seminţe de rodie
¼ linguriţă seminţe de sumac pisate
5 linguri ulei de măsline
Sucul de la ½ lămâie
Sare, piper
Preparare:
Tăiaţi roşiile în cubuleţe mici şi lăsaţi-le 30 de minute cu sare, pentru a se scurge. Încălziţi sucul de roşii şi ½-1 cană de apă şi puneţi bulgurul la înmuiat pentru 30 de minute – se va tripla în volum. Într-un castron mare amestecaţi: pătrunjelul, menta, ceapa, sumacul, sucul de lămâie, uleiul de măsline, sare şi piper. Adăugaţi bulgurul şi apoi roşiile. La final, presăraţi seminţele de rodie și savuraţi aromele mediteraneene.