https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Pantofii potriviti de alergare

29 Apr. 2014
Pantofii potriviti de alergare

Pantofii optimi de alergare nu trebuie sa fie neaparat si cei mai scumpi. Este importanta o consultarea competenta in acest sens, timp suficient si luarea in considerare a stilului propriu de alergare. Indiferent daca vorbim de alergatori experimentati sau incepatori entuziasti, tinand cont de aceste sfaturi, fiecare tip de alergator isi va putea gasi perechea optima de pantofi.

In prezent, mergem in medie 700m / zi in timp ce inaintasii nostri obisnuiau sa parcurga zilnic o distanta de 20 km. Toate acestea fara incaltaminte de protectie. Acest fapt este astazi aproape imposibil de realizat, deoarece pielea talpilor nu este suficient de groasa, iar incheieturile si tendoanele noastre nu pot face fata unui asemenea efort. In timpul alergarii, articulatiile trebuie sa suporte sarcini care reprezinta dublul sau chiar triplul greutatii noastre corporale.

In special persoanele corpolente trebuie sa aleaga incaltaminte cu o amortizare buna. Alergatorii experimentati, in schimb, se pot orienta cu incredere spre incaltamintea usoara, deoarece aceasta reduce din forta si permite miscarile naturale. In cele ce urmeaza, va vom oferi cateva sfaturi individuale pentru alegerea incaltamintei potrivite pentru alergare.

Aspecte pe care trebuie sa le retineti atunci cand achizitionati pantofi de alergare: sfaturi competente

Alegerea pantofilor pentru fiecare tip de alergator depinde de numeroase aspecte. Alergatorii incepatori au nevoie de pantofi diferiti fata de alergatorii de maraton. La fel, femeile au nevoie de pantofi diferiti fata de barbati. Persoanele corpolente vor alege pantofi diferiti fata de cele cu mai putine kilograme. Si deviatiile picioarelor si ale labelor picioarelor, stilul de alergare si latimea picioarelor trebuie luate in considerare. Astfel, in loc sa alegeti prima pereche de pantofi cu pret redus,  mai bine solicitati ajutorul competent intr-un magazin de specialitate.

Un vanzator experimentat va analiza modul de alergare si pozitia corpului pe o banda de alergare, va pune intrebari referitoare la disconfort si obiceiurile de alergare. In plus, acesta va masura piciorul. Este important ca pantofii de alergare sa aiba o forma adecvata si sa permita libertate de miscare piciorului. De aceea, intre degetul mare si varful pantofului trebuie sa ramane un spatiu de un deget. Ideal ar fi sa mergeti la cumparaturi de pantofi dupa-masa sau seara, deoarece picioarele se umfla peste zi, devin mai late si mai groase. Daca ii cumparati dimineata, s-ar putea sa constatati seara ca sunt prea stramti.

Acordati-va suficient timp pentru consultare si achizitie. Sambata dupa-masa magazinele sunt pline, iar vanzatorii nu au suficient timp sa va indrume. De cele mai multe ori, magazinele mici de specialitate, sunt de preferat in locul celor mari. Ar putea fi de ajutor sa aduceti cu dvs. perechea veche de pantofi, deoarece un vanzator cu experienta ar putea deduce aspecte importante.

Pretul pantofilor de alergare

 

Alergatul este un sport care in general nu implica multe cheltuieli. Nu aveti nevoie de echipamente scumpe sau exclusive, ci doar de o pereche de pantofi si de dorinta de a va misca in aer liber. De aceea va recomandam sa nu economisiti tocmai cand vine vorba de pantofii de alergare. Pretul unei perechi bune de pantofi se ridica la 100 EUR, plus-minus. Profitati de promotiile de sfarsit de sezon oferite de magazinele de specialitate sau alegeti pantofi din sezonul trecut, insa nu mai vechi de un an, pentru ca desi nu au fost folositi, amortizarea si talpa se invechesc si se fisureaza cu timpul.

Dupa maxim un an sau dupa parcurgerea a 800 – 1200 de km, si cei mai buni pantofi cedeaza si trebuie inlocuiti, deoarece odata cu alterarea materialului, creste si riscul accidentarilor.

Pantofi de alergare pentru femei

 

In trecut, alergarea era o activate practicata majoritar de barbati. Desi pantofii de alergare sunt fabricati unisex, acestia se orienteaza in special nevoilor barbatilor. Abia in urma cu cativa ani au inceput cercetarile care sa stabileasca particularitatile picioarelor femeilor. Potrivit unui studiu al Universitatii Tübingen, picioarele femeilor sunt mai mici si mai plate decat ale barbatilor, cu degete mai lungi si mai flexibile. In plus, majoritar femeile sunt cele cu deviatii ale picioarelor in X, indoind genunchii si soldurile mai tare decat alergatorii barbati. Astfel de studii ar putea conduce la o mai buna amortizare si astfel la pantofi mai usori cu talpi mai subtiri.

Corpurile femeilor sunt in general mai flexibile, ligamentele au o capacitate mai mare de intindere si rotulele sunt mai mobile. De aceea este nevoie ca pantofii de alergare sa asigure o buna stabilitate si sa ofere un material de suprafata adaptabil. In prezent, pantofii de alergare pentru femei sunt disponibili in toate magazinele de specialitate.

Pantofii de alergare in cazul deviatiei picioarelor

Pronatia picioarelor scobite sau cu platfus in timpul alergarii difera fata de cele normale. In cazul piciorului scopit, arcul este exagerat, astfel ca laba piciorului este rigida la rulare, amortizarea fiind insuficienta. Alergatorii cu o astfel de conformatie ar trebui sa leaga pantofi cu buna amortizare, pentru a prelua din sarcina de pe articulatie si picioare. In  schimb in cazul platfusului si a celor cu laba piciorului in serpentina, calcaiul este orientat in interior. In special in momentul calcarii, aceasta deviatie poate deveni problematica, deoarece poate conduce la afectiuni ale genunchilor si soldurilor. In astfel de cazuri, sunt de ajutor suporturile de pronatie, care stabilizeaza picioarele in interior si care previn alunecarea in interior. In cazul picioarelor cu platfus, nu este suficient sprijinul oferit de pantofii obisnuiti. Se recomanda purtarea de insertii ortopedice.

Si orientarea picioarelor influenteaza modul de alergarea si rulare.

 

Similar persoanelor cu piciorul scobit (pes excavatum), cei cu „picioarele in paranteza” (genu varum) alearga cu orientare in exterior. Cei cu deviatia picioarelor in X, obisnuiesc sa calce mai degraba inspre interior, de aceea li se recomanda alegerea unor pantofi stabili cu suporti de pronatie.

In general este importanta corectarea pozitiilor incorecte ale picioarelor in timpul alergarii pentru a proteja articulatiile si oasele. Prea mult sprijin oferit de pantofii de alergare ar putea obosi musculatura si chiar agrava pozitiile incorecte. De aceea, ori de cate ori aveti ocazia, incercati sa alergati in picioarele goale si probati mai multe perechi diferite de pantofi de alergare. Astfel, cu ajutorul modelelor diferite, musculatura si articulatiile vor fi supuse provocarilor noi in mod constant, fapt ce nu le va permite sa devina rigide.

Pantofi de alergare cu amortizare

 

Daca ati participat deja la un maraton sau semi-maraton, stiti ca dupa doua ore de alergare, pantofii se simt ca bucati de beton prinse de picioare. Tot mai multi alergatori experimentati se indreapta spre modelele usoare („Lightweight“) care economisesc in ceea ce priveste stabilitatea si amortizare insa ofera mai multa flexibilitate si permit mai multe miscari naturale. Aceste modele competitive nu sunt recomandate persoanelor corpolente, deoarece lipsa amortizarii se va resimti asupra articulatiilor iar efortul sporit al musculaturii consuma mai mult timp decat poate economisi greutatea redusa a pantofilor. Alergatorilor rapizi, usori in greutate li se recomanda acesti pantofi, in special in competitii, desi se uzeaza mai repede decat cei obisnuiti.

Incaltamintea de alergare in functie de viteza si greutate

 

Persoanele supraponderale sau corpolente trebuie sa acorde o atentie deosebita unei bune amortizari si stabilitatii atunci cand aleg incaltaminte de alergare. In timpul alergarii, articulatiile sunt supuse unei forte de doua sau chiar trei ori mai mare decat greutatea corporala. In mod logic, aceasta forta este mai mare in cazul persoanelor corpolente decat a celor care cantaresc mai putin. Daca aceasta greutate nu este preluata de incaltamintea de alergare, s-ar putea produce o suprasolicitare a oaselor si articulatiilor, fapt insotit de dureri si accidentari. De aceea, inainte de a alege incaltamintea, supuneti unei analize modul de rulare in timpul alergarii. Multe modele de pantofi stabili de alergare sunt prevazute cu suport de pronatie, de care cei cu mod de rulare normala nici nu au nevoie.

Trebuie sa acordati atentie si vitezei de alergare. Cu cat alergati mai repede, cu atat creste si sarcina depusa asupra pantofului si piciorului. Alergatorii mai inceti ar trebui sa se descurce si cu pantofi de alergare mai putini stabili. Alergatorii incepatori fara probleme de greutate trebuie sa se gandeasca inainte de a alege pantofii, pe ce suprafata doresc sa alerge. Daca locuiti in oras, cel mai probabil veti alerga mai mult pe asfalt si pietris. Alergatorii in natura, se vor deplasa prioritar pe poteci prin padure si poieni. In functie de suprafata aleasa, trebuie adaptata amortizarea, talpa si materialul pantofilor.

Sa fii mereu in forma inseamna sa fii sanatos. De aceea specialistii Alphega vin in ajutorul tau cu sfaturi numai bune de pus in practica atunci cand faci miscare.

Scrie-ne un comentariu si spune-ne cat de utile au fost informatiile despre alegerea celor mai potriviti pantofi pentru alergare din articol.

Comunități