Alege farmacia

Obiceiuri sănătoase pentru creier

Obiceiuri sănătoase pentru creier

Stilul de viață este ansamblul de alegeri cotidiene, întotdeauna cu efecte asupra sănătății. Fiecare om are control asupra comportamentului său și poate alege să facă o serie de activități benefice pentru creier și confirmate științific, pentru care, ajuns la vârsta a treia, își va mulțumi că le-a întreținut. 

Vă invităm să parcurgeți lista de mai jos și să alegeți pentru început una dintre ele (căci schimbările durabile încep cu pași mici), pe care sunteți dispuși să o introduceți în rutina zilnică sau săptămânală:

1. Faceți mișcare!

Atunci când vă antrenați corpul, scade riscul de a dezvolta boala Alzheimer. Fie că e vorba de aerobic, înot, dans sau stretching, de mersul pe bicicletă sau pe jos, creierul este stimulat prin activitatea de coordonare a mâinilor și picioarelor.


2. Socializați!

Chiar dacă pandemia de coronavirus ne obligă la distanțare fizică, socializarea este posibilă în condiții adecvate. În plus, seniorii care au o rețea mai largă de prieteni au risc mai scăzut de a dezvolta sentimente de singurătate, acestea din urmă fiind asociate cu un declin cognitiv mai rapid. În cadrul socializării sunt incluse, pe lângă întâlniri, vizite și ieșiri, convorbirile telefonice, discuțiile prin e-mail sau scrisorile, precum și înscrierea la diferite cluburi de activităţi.


3. Mâncați alimente sănătoase pentru creier!

Introduceți zilnic alimente precum: fructe și legume, cereale integrale, nuci și semințe. Înlocuiți produsele nocive, de patiserie sau fast-food, cu o gustare bogată în antocianine, antioxidanţi care dau culoare roşu, mov şi violet fructelor şi legumelor.


4. Stimulați-vă mintea!

Acest lucru se referă nu atât la a rezolva sudoku sau integrame, cât la a continua să învățați lucruri noi, deoarece astfel creierul este stimulat să își dezvolte conexiunile neuronale. Învățați o limbă străină, citiți o carte care vă provoacă imaginația, urmați un curs, apucați-vă de un nou hobby.


5. Odihniți-vă!

Somnul odihnitor facilitează procesarea informațiilor, învățarea și stabilizarea amintirilor. Se recomandă ca un adult să doarmă între 7 și 9 ore pe noapte.


6. Relaxați-vă!

Practicați mindfulness-ul și tehnici de relaxare. Stresul scurtează telomerii, acele secțiuni ale cromozomilor asociate cu îmbătrânirea, iar schimbările hormonale specifice afectează capacitatea creierului de a face față toxinelor.

Începeți cu o activitate fezabilă, care vă stimulează fără să vă descurajeze. Spre exemplu, în loc de a vă propune să mergeți zilnic la sală, puteți începe prin a efectua scurte plimbări zilnice. Pe măsură ce vă obișnuiți, puteți introduce și alte activități.

Sănătatea stă în obiceiurile mici!

Produse
Articole similare
 Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente
Suna telefonul la cabinetul unui medic veterinar: " Sotia mea va ajunge imediat la dvs. impreuna cu...
Citeste
Sufletul vindeca trupul
Intrebarea asupra modului in care corpul si sufletul se influenteaza reciproc reprezinta un subiect...
Citeste
Stresul: Ce este de fapt?
Cei care se tem pentru stabilitatea locului de muncă sau care întâmpină probleme în cuplu, se expun...
Citeste
10 masuri cu efect calmant...
Este normal sa ne enervam din cand in cand. Deseori sunt doar nimicuri care reusesc sa ne scoata din...
Citeste
Consultul creierului si al nervilor
Daca am uni nervii corpului uman, am putea inconjura de zece ori pamantul. Și fara a lua in consider...
Citeste
Mica diferenta din creierul uman
Chiar le este barbatilor imposibil sa asculte? Chiar au femeile probleme cu parcarea masinii? Cercet...
Citeste
Comandă