Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Munții Apuseni, o călătorie a simțurilor

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 02 Dec. 2024
Munții Apuseni, o călătorie a simțurilor

O escapadă la munte poate fi o încântare a tuturor simţurilor. Pe noi Munţii Apuseni ne-au convins de fiecare dată să lăsăm totul în urmă, pentru a ne bucura de natura încă neatinsă, de casele moţilor parcă aruncate ici-colo pe coastele montane, de ospitalitatea oamenilor şi de bogăţia gusturilor preparatelor locale. Indiferent de anotimp, putem regăsi toate aceste bucurii ale trupului şi ale sufletului mai mult sau mai puţin disimulate, în funcţie de cât de mult suntem dispuşi să primim, lăsând în urmă o amprentă cât mai mică a trecerii noastre.

Detunata Goală, poate cel mai frumos vârf al Munţilor Apuseni  

Începem din sud, dar urcăm la altitudine, mai precis la 1 100-1 200 de metri, unde vom găsi coloanele de bazalt maiestuoase şi impunătoare ale masivului în vârful căruia se află Detunata Goală, arie protejată de tip geologic şi botanic. Odată ajunşi spre vârf, veţi înțelege de ce: fantasticele coloane de bazalt care, de o parte a muntelui, se văd ca nişte coaste ce se ridică deasupra pădurii au format, în partea cealaltă, un grohotiş din blocuri masive, pe care turiştii se pot căţăra până în vârf. Experienţa tactilă este, aici, supremă, deoarece aproape la fiecare pas te poți sprijini pe blocul de deasupra, pentru a urca, şi simţi că primeşti energie de la roca magmatică de la suprafaţa şi din adâncurile muntelui. Traseul până la Detunata Goală este marcat circular, cu pornire şi retur în centrul comunei Bucium şi durează aproximativ 2-3 ore. Priveliştea de pe creastă este spectaculoasă şi merită tot efortul şi atenţia.

Roşia Montană se reinventează, ca parte a Patrimoniului Mondial UNESCO

Vestea că Roşia Montană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO a adus o bucurie enormă pentru toţi cei care cunoşteau potenţialul de patrimoniu şi pe cel turistic al zonei. Anul acesta am ajuns din nou aici. Am descoperit noi trasee, locuri de belvedere şi proiecte de promovare a obiectivelor turistice din localitate realizate de asociaţiile care s-au implicat pentru a îndeplini visul multor generaţii de susţinători ai valorificării patrimoniului local. Aşadar, am pornit în călătoria simţurilor, pe unul dintre traseele punctate cu mici totemuri, marcate cu coduri QR, fiecare spunând povestea locului, legende locale sau identificând ce se vede la orizont. Îl puteţi găsi la adresa www.turulunesco.rosiamontana.eu, alături de alte trasee, cu care se întrepătrunde. Noi am urcat, cu ocol pe la Tăul Mare, la Punctul Panoramic Văidoaia, un trapez din bârne de lemn, pe structură metalică, ce se întinde ameninţător deaupra văii şi de unde se poate vedea tot arealul cuprins în Peisajul Minier Roşia Montană. Aici am văzut o expoziţie cu fotografii vechi şi am ascultat povestea locului, apoi am coborât în Roşia, trecând pe lângă Casa Memorială Nunta de Piatră, Șteampurile şi Fierăria, pentru a ajunge în centru, la Târgul Minier. Totul a fost o încântare şi o speranţă că lucrurile pot fi şi mai bune pentru comunitatea locală.  

Și dacă tot vorbim despre simţul auditiv, vă recomandăm să închideți radioul, YouTube-ul sau Spotify-ul, să renunțați la căști şi să ascultați sunetele naturii: păsări ciripind, mici vieţuitoare foşnind prin fruze sau ţopăind în copaci, câte o vulpe trecând, aproape imperceptibil, prin apropiere, sau chiar vântul, ploaia şi zăpada căzând peste pădure, într-o linişte totală.

Mai mult tactil, iar imaginaţia prinde aripi, la Dealul cu Melci 

Continuăm periplul senzorial din Munţii Apuseni cu un popas la Dealul cu Melci şi la Cascada Pişoaia. Aici explorăm, vizual şi tactil, fundul Mării Tethis, o mare caldă cretacică de acum 15 milioane de ani, care ne-a lăsat moştenire depozite senoniene cu mare densitate de gasteropode fosile, melci ale căror cochilii sunt încrustate în stâncă. Datorită valorii sale științifice, această zonă restrânsă din Munții Apuseni a fost declarată rezervație naturală. Pe partea opusă a şoselei se află Cascada Pişoaia, o alinare a simţurilor, mai ales în sezonul cald, când răcoarea oferită este o binecuvântare, iar nasul simte bogăţia de vegetaţie din jurul său.

Arieşeni, de la fructe de pădure până la adrenalină pe pârtie

Arieşeni este una dintre principalele staţiuni turistice din Munţii Apuseni. Aici, pensiunile se întrec în oferte de cazare și masă, iar punctele gastronomice locale şi restaurantele pregătesc preparate locale sau regionale. Finalul de vară aduce o bucurie imensă pentru copii, dar şi pentru adulţi (care nu au uitat să fie copii) prin multitudinea de fructe de pădure din poieniţe, din pădure şi chiar din curtea pensiunilor situate în afara zonei urbanizate a staţiunii. Pentru o experienţă cu adevărat pitorească, o plimbare prin mijlocul unei păşuni, vizitarea unui muzeu etnografic şi gustarea de plăcinte moţeşti, vă recomandăm să parcurgeţi traseul până la Cascada Buciniş, de lângă satul Pătrăhăiţeşti. Prunii şi merii încărcaţi cu fructe suculente vă vor face poftă de pe marginea drumului, ştim, dar merită fiecare pas.

În Munţii Apuseni, iarna vine cu alte arome, de răşină de brad, de frunze putrezite şi, dacă ştiţi unde să vă aventuraţi, poate chiar şi cu izul vreunei vizuini de vulpe. Pentru o porţie serioasă de adrenalină, la 10 kilometri distanţă de Arieşeni puteţi experimenta Pârtia de schi Vârtop şi, pentu a completa experienţa senzorială a copiilor, lăsaţi-i să guste zăpada proaspătă şi curată de pe munte. Aici au voie. Iar la finalul zilei, după o drumeţie sau câteva ture pe pârtie, faceţi un mic exerciţiu mindful şi simţiţi-vă muşchii încălziţi, tonifiaţi şi corpul obosit, dar plin de viaţă. 

Descoperire plăcută,

Echipa i-Tour

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități