Alege farmacia

Mica diferenta din creierul uman

Mica diferenta din creierul uman

Chiar le este barbatilor imposibil sa asculte? Chiar au femeile probleme cu parcarea masinii? Cercetatorii au stabilit inca de ceva timp anumite diferente functionale intre cele doua jumatati ale creierului uman. Este interesant insa cum aceasta diferenta se accentueaza, cel putin o data pe luna in cazul femeilor.

Anumite diferente cognitive intre sexe au fost demonstrate stiintific. Spre exemplu, femeile au capacitati verbale mai bune, atunci cand trebuie sa numeasca rapid un cuvant cautat, in timp ce barbatii au dovedit a avea o capacitate de orientare in spatiu mai buna.

Diferentele specifice sexelor in ceea ce priveste capacitatile lingvistice si a cognitiei spatiale nu reprezinta prejudecati rauintentionate, ci certitudini demonstrate stiintific. Acestia ar putea constitui rezultatele diferitelor stiluri de educatie si/sau a factorilor biologici. Astfel, creierul femeilor si al barbatilor se deosebesc prin nenumarate caracteristici anatomice. Rezultatele testului fac trimitere la acesti factori biologici. Cu ajutorul clasificarilor speciale, diferentele de sex au fost impartite nu doar in functie de natiuni, ci si pe perioada ultimilor 30-40 de ani, in mod constant, chiar daca stilurile educationale au fost extrem de diferite in toate aceste tari si intervale de timp. In plus, in cazul barbatilor care in urma schimbarii sexului si administrarea de hormoni sexuali, s-a constatat o crestere a capacitatilor lingvistice in detrimentul celor spatiale. Aceasta dezvoltare inversa s-a constat si in randul femeilor transformate in barbati in urma operatiilor de modificare a sexului .

Sunt hormonii responsabili?

Exista nenumarate ipoteze care indica o diferenta cognitiva intre femei si barbati, conditionate cel putin partial de factori hormonali care la randul lor provoaca mecanisme craniene specifice sexelor. Insa nu ar trebui ca aceste oscilatii hormonale sa provoace modificari ale performantei cognitive in timpul ciclului menstrual al femeilor? S-a incercat gasirea raspunsului la aceasta intrebare, fiind testate de doua ori in timpul ciclului, femei netratate cu preparate hormonale, cum ar fi pilula contraceptiva. Le-au fost trasate sarcini pe care, de regula femeile le solutioneaza mai greu decat barbatii. Un moment al testului a fost stabilit in timpul menstruatiei (ziua a 2-a de ciclu), cand toti hormonii sexuali sunt in cel mai scazut punct. Cea de-a doua sarcina a fost stabilita in faza luteala (ziua 22), cand nivelul estradiolului si a progesteronului este foarte ridicat. Rezultatele au fost clare: atunci cand hormonii sexuali ating cel mai scazut punct (ziua a 2-a), performanta femeilor in timpul testului rotativ mintal a fost similara cu performanta barbatilor. Insa odata cu cresterea nivelului hormonilor in cea de-a 22-a zi, performanta a scazut dramatic. Astfel, femeile testate nu au obtinut rezultate mai slabe decat ale barbatilor in ceea ce priveste capacitatea vizual-spatiala – diferenta depinde doar de perioada cand sunt testate!

In functie de moment 

Pentru ca hormonii sexuali au o influenta variata asupra functiilor creierului, nu este simplu de stabilit care dintre aceste functii este modificata in cazul persoanelor testate. "Candidatii promitatori" sunt acele asimetrii cerebrale – diferentele de functionare dintre partea stanga si partea dreapta a creierului. Partea stanga a creierului indica o tendinta spre capacitati lingvistice, in timp ce partea dreapta demonstreaza o dominanta a functiilor vizuale- spatiale. Aceste diferente functionale stanga- dreapta sunt mai accentuate la barbati decat la femei. Una dintre explicatii ar putea fi aceea ca barbatii si femeile se deosebesc cognitiv deoarece asimetriile creierelor difera? Insa aceasta ar insemna ca odata cu cognitia ar trebui sa se modifice si simetriile craniene odata cu ciclul lunar. Au fost testate asimetriile persoanelor cu ajutorul unui experiment special ("tehnica vizuala a jumatatii de camp"), care permite prezentarea de imagini doar unei jumatati a creierului. Daca persoana supusa testului, urmareste o cruce de mentinere a atentiei, aflata in mijlocul ecranului, figura din stanga este observata doar de partea dreapta a creierului. De indata ce persoana testata se uita in stanga si priveste figura central, ambele jumatati ale creierului percep stimulul. Pentru o astfel de mutare a privirii pe monitor, oamenii au nevoie de circa 180 milisecunde, in timp ce persoanele testate privesc in continuare la crucea de mentinere a atentiei. Apoi stimulul lateral este perceput doar de emisfera dreapta a creierului.

Recunoasterea rapida a obiectelor din stanga 

Ca pas urmator, persoanele supuse testului au avut de comparat diferite figuri. Mai intai li s-a aratat o figura abstracta, prezentata central timp de cateva secunde, pentru a permite ambelor jumatati ale creierului sa stocheze stimulul. Apoi, in locul figurii centrale a aparut scurt crucea pentru fixarea atentiei. In final, a fost afisata fie stanga, fie dreapta, timp de 180 de milisecunde, aceeasi figura sau o alta, in timp ce privirea ramanea concentrata pe crucea pentru fixarea atentiei. Apoi persoanele testate s-au decis cat mai repede cu putinta, prin apasarea unor taste, daca este vorba de aceeasi figura (G) sau de o alta (U). De regula, raspunsul este mai rapid si mai corect atunci cand figura apare pe monitor din partea stanga, deoarece emisfera dreapta este depasita in sarcinile vizuale si spatiale. Acest rezultat a fost confirmat atat de persoanele testate de sex masculin cat si de femei in timpul ciclului. Intr-unul din cazuri, performanta a fost aceeasi pentru ambele laturi, in timpul fazei luteale. Asimetriile cerebrale s-au modificat radical pentru sarcinile vizuale-spatiale in timpul ciclului menstrual. O reducere a hormonului sexual feminin conduce la o crestere a performantei odata cu rotatia mentala si la o organizare asimetrica a creierului. Și in cazul femeilor dupa menopauza, s-au inregistrat diferenta stanga-dreapta fata de stimulii vizuali-spatiali, care au corespuns celor ai barbatilor si femeilor din timpul ciclului menstrual.

Progesteronul este responsabil

Examinarile au indicat faptul ca asimetria se modifica in special odata cu oscilatiile hormonului progesteron. Progesteronul creste odata cu cea de-a 22-a zi a ciclului lunar si apoi scade. In creier, progesteronul imbunatateste functionarea receptorilor pentru transmitatorul inhibitor  GABA si scade in acelasi timp preluarea si transformarea transmitatorului excitant, glutamat. Astfel, se crede ca progesteronul ar avea o functie de inhibare asupra mai multor procese cerebrale. In special, progesteronul ar putea modifica asimetriile cerebrale, prin modificarea schimbului de informatii intre cele doua jumatati cerebrale, prin legatura fibrelor (Corpus callosum).

Corpus callosum este format din peste 200 de milioane de fibre si fac legatura intre cele doua jumatati craniene. Celulele nervoase care formeaza corpus callosum folosesc aproape exclusiv glutamat. In timpul fazei luteale, progesteronul ar putea afecta eficienta acestei legaturi si a asimetriilor cerebrale. Daca aceste ipoteze sunt adevarate, intreaga excitabilitate din membrana craniana ar trebui sa oscileze. Insa cum poate fi demonstrat acest lucru?

Excitabilitatea creierului uman 

Cu ajutorul stimularii magnetice transcraniene (TMS) poate fi determinata excitabilitatea crierului uman, fara a provoca nici un fel de daune. Aceasta metoda este folosita de mai bine de 10 ani in neurologia clinica, in procesul de diagnosticare. Printr-o tehnica speciala de stimulare, prin care se aplica un stimul TMS subliminal, timp de cateva milisecunde, inaintea unui stimul supraliminal, poate fi testata excitabilitatea anumitor regiuni ale creierului. Aceasta metoda se bazeaza pe existenta legaturilor celulare in membrana craniana, care prin sinapse influenteaza in mod inhibitor arealele implicate ulterior, in timp ce alte legaturi neuronale din vecinatate au un efect stimulatos asupra zonelor functionale ulterioare ale creierului. Daca intervalul de timp dintre primul si al doilea stimul este intre 1 si 4 milisecunde, sunt activate in primul rand legaturile celulare GABA inhibitoare. In cazul distantelor de timp mai mari, intre 8-20 de secunde, sunt folosite legaturile neuronale excitatoare, cu glutamat ca transmitator.

Hormonii sexuali amortizeaza activitatea celulelor nervoase 

Derularea in timp a unei astfel de metode de dubla stimulare permite o concluzie cu privire la activitatea actuala inhibitoare si stimulatoare a unei anumite regiuni a creierului. Cu ajutorul unei tehnici comparabile TMS, a fost controlat transferul de semnate dintre cele doua emisfere via corpus callosum. Acesta metoda TMS de dubla stimulare a fost aplicata femeilor in diferite faze ale ciclului menstrual. Activitatea legaturilor neuronale inhibitoare si stimulatoare a indicat oscilatii puternice in diferite faze ale ciclului. Astfel, activitatea legaturilor celulare stimulatoare a scazut odata cu concentratia puternica a hormonului sexual Estradiol si Progesteron in faza luteala, in timp ce legaturile celulare inhibitoare au fost activate concomitent. A rezultat astfel o activare redusa a anumitor regiuni din creier. In acelasi timp, s-a constatat o modificare in schimbul de informatii dintre cele doua emisfere via corpus callosum: in faza luteala a scazut transmiterea semnalelor, fapt ce corespunde rezultatelor testelor tehnicii jumatatii vizuale de camp. Rezultatele obtinute cu ajutorul diferitelor consultatii, indica o asimetrie alternanta a functiei creierului, conditionata de inaintarea in ciclul menstrual. Aceste oscilatii se remarca in functiile de zi cu zi. Astfel, rezultatele cercetarilor arata ca aceste mici diferente din creierul uman sunt argumentate obiectiv, fiind conditionate de hormoni.

Produse
Articole similare
 Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente
Suna telefonul la cabinetul unui medic veterinar: " Sotia mea va ajunge imediat la dvs. impreuna cu...
Citeste
Sufletul vindeca trupul
Intrebarea asupra modului in care corpul si sufletul se influenteaza reciproc reprezinta un subiect...
Citeste
Stresul: Ce este de fapt?
Cei care se tem pentru stabilitatea locului de muncă sau care întâmpină probleme în cuplu, se expun...
Citeste
10 masuri cu efect calmant...
Este normal sa ne enervam din cand in cand. Deseori sunt doar nimicuri care reusesc sa ne scoata din...
Citeste
Consultul creierului si al nervilor
Daca am uni nervii corpului uman, am putea inconjura de zece ori pamantul. Și fara a lua in consider...
Citeste
Exercitii pentru pastrarea sanatatii creierului
Persoanele care isi antreneaza creierul, isi mentin IQ-ul chiar si odata cu inaintarea in varsta. Pe...
Citeste
Comandă