https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Menopauza fara tratamente hormonale

11 Jan. 2017
Menopauza fara tratamente hormonale

Multe femei se confrunta cu stari neplacute in timpul menopauzei, precum bufeuri, transpiratie in exces si tulburari de somn. Reducerea acestor simptome prin tratamente hormonale este insa o tema controversata, deoarece studiile au aratat ca tratamentele hormonale cresc semnificativ riscul aparitiei cancerului la san. Astfel se recomanda sa apelati la produsele obtinute din plante pentru reducerea intensitatii simptomelor menopauzei.

Preparate naturiste in locul hormonilor

Pentru a alina simptomele menopauzei, multi medici prescriu preparate naturiste. Deseori respectivele preparate contin extract de cohos negru (Cimicifuga racemosa sau Black Cohosh ). Astfel de tablete pot fi administrate impotriva bufeurilor si a transpiratiei excesive, dar si impotriva iritabilitatii si a uscaciunii vaginale. In plus, aceste tablete au si o functie de protectie asupra oaselor. Avantajul preparatelor din extract de cohos negru este ca pot fi administrate impreuna cu preparate hormonale deoarece pana in prezent nu se cunosc interactiuni intre acestea.

Salvie, soia, trifoi rosu si sunatoare

Pe langa extractul de cohos negru, simptomele menopauzei pot fi combatute si cu extracte naturale din soia sau trifoi rosu. Eficienta tabletelor de trifoi rosu este insa controversata. Unul din studiile efectuate a demonstrat ca eficienta acestora impotriva bufeurilor este similara tabletelor placebo. In schimb, salvia servita sub forma de ceai sau tinctura s-a dovedit a fi foarte eficienta in aceste cazuri.

Multe dintre preparatele prescrise pentru menopauza contin si  sunatoare, care este benefica impotriva starilor depresive si de anxietate. Retineti insa ca preparatele cu sunatoare pot interactiona cu alte medicamente.

Eficienta preparatelor naturiste necesita timp

Daca va decideti pentru preparatele naturiste trebuie sa retineti ca acestea au nevoie de un timp mai lung pentru a resimti efectul. In medie, sunt necesare 1-2 saptamani, insa uneori chiar 4-6 saptamani pentru ca preparatele din plante sa inceapa sa isi faca efectul.

Alimentatie sanatoasa si sport in locul tabletelor

Nu toate femeie care se afla la menopauza si prezinta simptomele de mai sus ar trebui sa apeleze la preparate din plante. Alimentatia sanatoasa si sportul practicat cu regularitate pot ajuta la reducerea in intensitate a simptomelor. In plus, alimentatia echilibrata si miscarea scad si riscul dezvoltarii osteoporozei. Femeile care practica sport in aer liber sunt mai putin predispuse la tulburari de somn. Efectele benefice ale sportului se resimt si in urma exercitiilor de relaxare, cum ar fi yoga.

O alimentatie sanatoasa la menopauza include si un aport optim de calciu care se regaseste atat in preparatele lactate cat si in legume. Pentru a reduce simptomele menopauzei, se recomanda evitarea consumului de alcool, de tutun si de cafea.

 

In anumite cazuri, aceste masuri simple sunt suficiente pentru controlul neplacerilor legate de menopauza, in alte cazuri se recomanda asocierea cu terapia naturista.

Comunități