Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Mastopatia fibrochistică – modificarea benignă a sânilor

11 Jan. 2017
Mastopatia fibrochistică – modificarea benignă a sânilor

Dureri și umflături, sensibilitate sporită la atingere și formarea unor noduli mici - iată câteva dintre simptomele tipice ale afecțiunii de mastopatie, cea mai frecventă modificare benignă a țesutului glandelor mamare. O femeie din două, cu vârstă între 35 și 55 de ani este afectată de această modificare benignă a țesutului glandelor mamare. Modificările în sine nu sunt considerate patologice, iar unele femei nu prezintă nici un fel de disconfort.

Dezechilibru hormonal

Cauza exactă a mastopatiei nu este cunoscută, însă se pare că estrogenul joacă un rol esențial. Cel mai probabil, avem de-a face cu un dezechilibru hormonal, respectiv nivelul estrogenului este mai mare decât al gestagenului. Acest dezechilibru este posibil atunci când este produs prea mult estrogen, iar producția de progesteron scade.

Acest dezechilibru hormonal se manifestă printr-o modificare a țesutului mamar. Astfel, țesutul conjunctiv se întărește și formează noduli sau cicatrizări. În plus, se pot forma și chisturi de diferite dimensiuni. La fel de frecvente sunt și acumulările de apă în țesuturi. Durerile sunt deseori asociate cu ciclul menstrual, fiind mai accentuate la începutul ciclului, urmând să scadă în intensitate odată cu înaintarea în ciclul menstrual.

Diagnosticarea mastopatiei

Multe femei observă singure modificările intervenite în țesutul mamar, deoarece acesta se simte mai ferm la atingere. Prin palpare se pot simți și nodulii și eventualele dureri de atingere, iar de cele mai multe ori modificările se observă la ambii sâni. Este posibilă uneori și eliminarea unui lichid prin mamelon. Medicul va stabili un diagnostic prezumtiv prin palpare, pe baza vârstei femeii și a durerilor survenite în mod condiționat de ciclul menstrual.

În principiu, orice modificare poate avea și o cauză malignă care nu poate fi determinată printr-o simplă palpare. Pentru a exclude astfel de posibilități, sunt necesare și alte investigații medicale. Printre acestea se numără mamografia, ecografia mamară sau biopsia în cazul în care există în continuare dubii cu privire la natura modificărilor.

Clasificare și semnificații

În funcție de amploarea modificărilor țesutului mamar, mastopatia este clasificată în trei grade. Odată cu evoluția modificărilor, crește și riscul transformării modificărilor care inițial benigne în modificări maligne. Această clasificare, servește așadar stabilirii clare a riscului existent.

Numai una din zece femei este afectată de mastopatie de gradul III. Chiar dacă sunt mai rare, mastopatiile de gradul III sunt cu atât mai problematice, deoarece riscul dezvoltării unui cancer mamar este semnificativ mai mare. O altă dificultate cu care se confruntă pacientele este că datorită modificărilor țesutului mamar, o modificare malignă nu ar putea fi descoperită la timp. Astfel, descoperirea unei mastopatii de gradul III poate constitui un adevărat șoc pentru cele în cauza.

Femeile afectate de o mastopatie fibrochistică de grad inferior nu ar trebui să fie îngrijorate de posibilitate evoluției acesteia într-un cancer mamar, deoarece în aceste cazuri modificările sunt de altă natură.

Terapie

Unele femei reușesc să treacă fără nici o problemă peste aceste modificări, altele însă se confruntă cu o scădere a calității vieții. Mastopatia în sine nu poate fi tratată, ci doar disconfortul asociat cu aceasta. Dacă examenele medicale au stabilit că modificările nu sunt maligne, mastopatiile pot fi tratate cu medicamente, respectiv cu tratamente hormonale sau remedii naturiste (Vitex agnus castus, semințe de in proaspăt măcinate), preparate homeopate (ex. Phytolacca, Vitex agnus castus, Caulophyllum thalictroides, Cyclamen purpurascens, Strychnos ignatii, Iris versicolor, Lilium tigrinum, etc ) sau săruri Schuessler. Și o veste bună: după menopauză, stările de disconfort ar trebui să dispară complet odată cu încheierea schimbărilor hormonale. Alimentația se pare că are un rol important în menținerea sănătății sânilor și a echilibrului hormonal. În cazul diagnosticului de mastopatie fibrochistică se recomandă reducerea consumului de zahăr și de carne.

Femeile diagnosticate cu mastopatie fibrochistică trebuie să își palpeze regulat sânii pentru a se familiariza cu modificările survenite. Cel mai bun moment este chiar la începutul ciclului menstrual. În plus, se recomandă controalele de rutină la ginecolog minim o dată pe an, care ar trebui să includă și palparea sânilor.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități