Măcriș - efecte curative și arome versatile

Măcriș - efecte curative și arome versatile

Măcrişul (Rumex acetosa) este o plantă perenă, cu frunze de un verde viu, gust acrişor şi uşor astringent, perfecte pentru a ne remineraliza şi susţine funcţionarea inimii şi a sistemului imunitar la început de primăvară. Întrucât poate fi confundat cu alte plante similare, se recomandă achiziţionarea sa din piaţă, unde vânzătorii se vor bucura să vă ofere mănunchiurile îngrijite de ei.

Măcriş – proprietăţi nutriţionale

100 de grame de frunze proaspete de măcriș conțin 22 de calorii, 3 g de carbohidrați și 2 g de proteine. Cantitatea include, de asemenea, o cantitate semnificativă de fibre (3 g), vitamina C 48 mg (80% din doza zilnică recomandată DZR), vitamina A 4000 UI (150% DZR), fier 2,4 mg, magneziu 103 mg, potasiu 390 mg și calciu 44 mg. În ceea ce privește compușii organici benefici, conține acizi polifenolici, flavonoide și antocianine.

Măcriş – beneficii pentru sănătate

Măcrişul susţine funcţionarea sistemului imunitar, datorită conţinutului mare de vitamine C şi A. Acestea sunt utilizate de organism atât în cazul infecţiilor respiratorii virale şi bacteriene, cât şi ca adjuvant în probleme cutanate: infecţii, inflamaţii, eczeme, traumatisme, datorită calităţilor lor antiinflamatorii şi antioxidante. De asemenea, vitamina A stimulează sănătatea ochilor, putând preveni degradarea vederii odată cu vârstă.

Măcrişul poate contribui la sănătatea inimii şi a sistemului cardiovascular. Potasiul reduce stresul asupra sistemului cardiovascular prin relaxarea vaselor de sânge, reglând tensiunea arterială, iar antocianinele pot preveni boli cardiovasculare graţie activităţii antioxidante.

Consumul moderat de frunze proaspete de măcriş, bogate în fibre alimentare, contribuie la o digestie optimă şi la procesul de detoxifiere a organismului.  Atenţie! Măcrişul conţine acid oxalic, o toxină ce contribuie la formarea calculilor renali. În cazul în care aceasta este deja o problemă de sănătate, evitaţi consumul de măcriş.

Reteta în caseta

Pesto aromat cu măcriş şi seminţe de cânepă

Ingrediente:

1 cană de frunze de măcriş 

3 căni de frunze de primăvară: leurdă, spanac, untişor, busuioc, mentă şi pătrunjel, în proporţii egale

½ cană de seminţe de cânepă decorticate

1 linguriţă de coajă de lămâie rasă

1 căţel de usturoi

3-4 linguri de ulei de măsline

Sare şi piper

Preparare:

Spălaţi bine verdeţurile şi tăiaţi-le în felii mari. Introduceţi seminţele de cânepă în blender, apoi pasaţi uşor până se macină. Adăugaţi restul ingredientelor şi pasaţi îndelung, până când consistenţa devine cremoasă şi se omogenizează. Gustaţi şi asezonaţi, dacă mai este nevoie. Sosul obţinut se poate păstra la frigider 7-10 zile sau la congelator 2 luni. Se consumă ca dressing la salate, paste, pită sau focaccia.  

Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Alege farmacia
Comandă