https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Măcriș - efecte curative și arome versatile

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 23 Mar. 2023
Măcriș - efecte curative și arome versatile

Măcrişul (Rumex acetosa) este o plantă perenă, cu frunze de un verde viu, gust acrişor şi uşor astringent, perfecte pentru a ne remineraliza şi susţine funcţionarea inimii şi a sistemului imunitar la început de primăvară. Întrucât poate fi confundat cu alte plante similare, se recomandă achiziţionarea sa din piaţă, unde vânzătorii se vor bucura să vă ofere mănunchiurile îngrijite de ei.

Măcriş – proprietăţi nutriţionale

100 de grame de frunze proaspete de măcriș conțin 22 de calorii, 3 g de carbohidrați și 2 g de proteine. Cantitatea include, de asemenea, o cantitate semnificativă de fibre (3 g), vitamina C 48 mg (80% din doza zilnică recomandată DZR), vitamina A 4000 UI (150% DZR), fier 2,4 mg, magneziu 103 mg, potasiu 390 mg și calciu 44 mg. În ceea ce privește compușii organici benefici, conține acizi polifenolici, flavonoide și antocianine.

Măcriş – beneficii pentru sănătate

Măcrişul susţine funcţionarea sistemului imunitar, datorită conţinutului mare de vitamine C şi A. Acestea sunt utilizate de organism atât în cazul infecţiilor respiratorii virale şi bacteriene, cât şi ca adjuvant în probleme cutanate: infecţii, inflamaţii, eczeme, traumatisme, datorită calităţilor lor antiinflamatorii şi antioxidante. De asemenea, vitamina A stimulează sănătatea ochilor, putând preveni degradarea vederii odată cu vârstă.

Măcrişul poate contribui la sănătatea inimii şi a sistemului cardiovascular. Potasiul reduce stresul asupra sistemului cardiovascular prin relaxarea vaselor de sânge, reglând tensiunea arterială, iar antocianinele pot preveni boli cardiovasculare graţie activităţii antioxidante.

Consumul moderat de frunze proaspete de măcriş, bogate în fibre alimentare, contribuie la o digestie optimă şi la procesul de detoxifiere a organismului.  Atenţie! Măcrişul conţine acid oxalic, o toxină ce contribuie la formarea calculilor renali. În cazul în care aceasta este deja o problemă de sănătate, evitaţi consumul de măcriş.

Reteta în caseta

Pesto aromat cu măcriş şi seminţe de cânepă

Ingrediente:

1 cană de frunze de măcriş 

3 căni de frunze de primăvară: leurdă, spanac, untişor, busuioc, mentă şi pătrunjel, în proporţii egale

½ cană de seminţe de cânepă decorticate

1 linguriţă de coajă de lămâie rasă

1 căţel de usturoi

3-4 linguri de ulei de măsline

Sare şi piper

Preparare:

Spălaţi bine verdeţurile şi tăiaţi-le în felii mari. Introduceţi seminţele de cânepă în blender, apoi pasaţi uşor până se macină. Adăugaţi restul ingredientelor şi pasaţi îndelung, până când consistenţa devine cremoasă şi se omogenizează. Gustaţi şi asezonaţi, dacă mai este nevoie. Sosul obţinut se poate păstra la frigider 7-10 zile sau la congelator 2 luni. Se consumă ca dressing la salate, paste, pită sau focaccia.  

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități