https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Lavanda - un remediu împotriva stresului

Dr. Mariana Olingheru
de Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie | 23 Mar. 2023
Lavanda - un remediu împotriva stresului

Florile de lavandă au diverse întrebuințări, atât intern cât și extern, fiind folosite cu succes împotriva stărilor nervoase ușoare, a stărilor de neliniște, anxietate, a tulburărilor de somn și a insomniilor. 

 

Florile de lavandă acționează și în cazul afecțiunilor localizate în abdomenul superior, cum ar fi de exemplu dispepsia, problemele de digestie, balonările, afecțiunile intestinale pe fond nervos și sindromul Roemheld (gastro-cardiac). Acest termen se referă, în general, la acele tulburări care sunt provocate de o acumulare exagerată de gaze în intestin sau în stomac după consumarea anumitor preparate care provoacă balonarea. 

Folosită extern, lavanda are un efect pozitiv în cazul tulburărilor sistemului circulator. În mod tradițional, uleiul de lavandă este potrivit pentru băi, pentru îmbunătățirea stării generale în situațiile de epuizare și pentru combaterea stărilor de oboseală. 

Lavanda se regăsește frecvent în preparatele pentru băile de relaxare și în pernele speciale pentru combaterea tulburărilor de somn. Lavanda este folosită încă din secolul al XVI-lea ca remediu natural pentru întărirea sistemului nervos, sub formă de calmant și împotriva crampelor. 

În medicina populară din prezent, planta este folosită și ca remediu pentru afecțiunile de stomac, pentru calmarea balonărilor, ca diuretic, și pentru tratarea rănilor. În aromaterapie, uleiul de lavandă este apreciat pentru calitățile de relaxant. Spre exemplu. moașele îl folosesc pentru relaxarea mamelor în timpul travaliului. În homeopatie, lavanda este folosită mai rar, respectiv prin folosirea florilor proaspete de lavandă în tratarea problemelor sistemului nervos central. Florile uscate de lavandă sunt folosite în tratamentul antroposofic.

Florile de lavandă conțin cel puțin 1,5 % ulei eteric. Elementele principale care alcătuiesc uleiul eteric al lavandei sunt monoterpene linalilacetat și linalool, camfor și cineol, acid rozmarinic, flavonoide, triterpenen și fitosterolen. 

Indicații pentru folosirea lavandei 

Stări de neliniște, tulburări de somn, insomnii, nervozitate, dureri de stomac, dureri localizate în abdomenul superior, flatulență, balonare, sindrom Roehmheld, afecțiuni gastro-intestinale, tulburări de digestie, probleme ale sistemului circulator. 

Uleiul de lavandă a dovedit că are efecte antibacteriene, antiinflamatorii și calmante. 

Dr. Mariana Olingheru
Dr. Mariana Olingheru
Medic specialist Medicină de Familie, Specialist în Fitoterapie și Apiterapie

Comunități