https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Intre reclama si sanatate

24 Sep. 2015
Intre reclama si sanatate

Ofertele speciale si produsele ne atrag si ambalaje sunt pline de promisiuni. Ce se ascunde in alimente? Deseori, in spatele reclamei costisitoare si a numelui nou nu se ascunde decat vechiul produs cunoscut. 

In spatele numelor atragatoare din lista de ingrediente se ascunde deseori zaharul, zaharina, fructoza, maltrodextrina sau siropul de amidon, toate forme ale zaharului. Inclusiv batonul de müsli considerat sanatos, este plin de zahar. Alimentele care nu ofera nici o informatie legata de ingrediente ar trebui sa ramana in continuare pe raft., ele reprezinta un mare pericol pentru consumator.

Ca regula de baza pentru cumparaturi: incercati sa cumparati alimente cat mai naturale, cu cat mai putine calorii si grasimi, inclusiv in cazul produselor lactate, a branzeturilor si mezelurilor. Se recomanda evitarea produselor light, deoarece doar pentru ca sunt prezentate pe ambalaj ca fiind „light”, acestea contin de regula multe calorii. Mezelurile light pot contine mai multa grasime si calorii decat sunca obisnuita. Deseori sunt pline de adaosuri artificiale.

Cititi cu atentie

In special atunci cand alegeti painea, se recomanda compararea mai multor sortimente, deoarece majoritatea sunt obtinute din faina alba, prin adaugarea unui colorant in aluat. Nu strica sa aruncati un ochi pe eticheta. Sortimentele de mezeluri, de pateu etc. sunt foarte bogate in grasimi. Atentie si la sucuri, deoarece un pahar de suc de mere (chiar si fara adaosuri de zahar) poate contine la fel de multe calorii ca si un pahar de cola.

Pentru o camara cu produse sanatoase: legumele si fructele congelate au la fel de multe vitamine si nutrienti ca si cele proaspete, lucru care nu se aplica legumelor conservate, care sunt pregatite la cald, pierzandu-si astfel o buna parte din vitamine.

Cateva recomandari 

  • Legumele si paine congelata isi pastreaza vitaminele si nutrientii ca si produsele proaspete.
  • Zaharul se ascunde in spatele termenilor cu sufixe de genul "-oza", "-dextrina" sau "-sirop".
  • "Light" nu inseamna intotdeauna un numar mic de calorii. Atentie la continutul de grasime si calorii si in cazul acestor produse.
  • Painea neagra este deseori obtinuta prin adaugarea de coloranti in faina alba, fara a avea alte fibre vegetale in continut. Painea integrala este marcata in tabelul valorilor nutritive.
  • Sucul obtinut din fructe este mai sanatos decat cel obtinut din concentrat, se recomanda insa consumul in amestec cu apa.
  • Multe magazine sunt prevazute cu lumini rosii si galbene in frigidere, pentru ca mezelurile sa aiba un aspect mai proaspat. 

Comunități