https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Interviu Anca Serea

23 Mar. 2023
Interviu Anca Serea

Anca Sînă Serea despre bucuriile simple:

“Toată energia și puterea îmi vin de la copii”

 

Viața cu șase copii nu poate fi imaginată altfel decât un carusel ... de întâmplări, nevoi și foarte, foarte multe bucurii. David, Sarah, Noah, Ava, Moise și Leah sunt “motorașele” Ancăi Sînă Serea, după cum ea însăși ne-a împărtășit în acest interviu. Într-o familie numeroasă e loc de foarte multă recunoștință zilnică, de dragoste necondiționată, de timp petrecut împreună.  Aflăm de la Anca despre provocările acestui an, ce înseamnă un stil de viață sănătos din perspectiva ei și care sunt bucuriile simple din fiecare zi. 

 

Privind în urmă, cum a fost anul 2022 pentru tine? Ce provocări ți-a adus? Care au fost cele mai frumoase recompense?

Nu consider că anul 2022 a fost mai dificil sau mai ușor decât alți ani. Încerc întotdeauna să privesc partea plină a paharului și să învăț din tot ceea ce mi se întâmplă, fie lucruri bune, fie mai puțin bune. Cred totuși că pot numi o provocare a anului ce se apropie cu pași repezi de sfârșit, anume mutarea în casă nouă, care a necesitat ceva muncă și efort în plus față de activitățile care oricum se derulau zi de zi, în ritm amețitor. Însă bucuroşi le-om duce toate, de e pace, de-i război.😊 Cele mai frumoase recompense sunt cele care îmi vin din partea copiilor. Nimic nu mă împlinește mai mult decât momentele în care îi văd veseli, mulțumiți, liniștiți. Și mai ales sănătoși. Ceea ce doresc tuturor.

Contextul sărbătorilor de iarnă și a finalului de an este un prilej minunat de a ne conecta şi în alte moduri cu cei dragi. Aveți o tradiție de familie pe care o cultivați an de an și de la care nu vă abateți?

Nu doar de sărbători, ci în fiecare zi și final de săptămână aloc un interval de timp pentru familie, pentru a construi momente frumoase împreună. Pentru că suntem o familie numeroasă, organizarea îmi mai dă de furcă... şi timpul care pare mereu insuficient... De sărbători am ca obiectiv principal reunirea familiei, cu mic cu mare, așa că anul acesta nu va face excepție, chiar dacă David studiază în străinătate. Ne bucurăm nu doar să primim și să oferim cadouri în familie, ci și de simplul fapt că ne vedem, că povestim, că râdem și ne odihnim sufletele.

Mama este de obicei lipiciul familiei, iar tu ai o familie numeroasă, cu foarte multe nevoi. Care sunt sursele de unde îți iei energia și puterea?

Este adevărat, avem o familie numeroasă pentru care sunt tare recunoscătoare. Am spus-o de multe ori și simt cu adevărat că toată energia și puterea îmi vin de la copii, pe care îi numesc micile mele motorașe. Pentru ei sunt capabilă să mut și munți și nimic nu pare imposibil. Ei mă motivează, îmi oferă un sens vieții și mă ajută să devin cea mai bună versiune a mea. Căci știu că le sunt nu doar mamă, ci și exemplu de urmat.

Sănătatea ocupă primul loc pe lista de rezoluții a majorității dintre noi. Ce înseamnă o viață sănătoasă pentru tine și familia ta? Ce ai vrea să se schimbe din acest punct de vedere în anul care urmează?

O viață sănătoasă cred că înseamnă în primul rând o viață echilibrată, din toate punctele de vedere. Iar aici mă refer atât la alimentație, cât și la rutina de somn, la obiceiurile de viață, mai mult sau mai puțin nocive, la gradul de stres la care suntem expuși zi de zi... Cei care mă cunosc știu că atât pentru mine, cât și pentru familia mea gătesc sănătos, aproape zilnic, și includ în toate mesele sau gustările noastre fructe și legume proaspete. Singurul aspect care mă incomodează din când în când este cel despre care am mai vorbit, anemia cu care mă confrunt de mulți ani și pe care îmi doresc ca în anul care urmează să o țin mai bine sub control.

Alphega este o comunitate de farmacii independente care pune în centru farmacistul ca specialist în sănătate. Există vreo situație în care un drum la farmacie te-a scutit de o vizită la camera de gardă?

Am mare încredere în farmaciști și, din punctul meu de vedere, sunt profesioniști extrem de bine pregătiți în a oferi sfaturi medicale, la fel ca și medicii. Îi respect și îi apreciez, dar mai ales apelez la sfatul lor în situații în care nu reușesc să ajung la medic, și nu la doctor Google. Au fost nu doar una, ci mai multe situații în care o durere de cap sau de stomac care m-ar fi îndreptat către camera de gardă a unui spital au fost doar motive nejustificate de panică, aplanate cu multă blândețe și explicații detaliate de către un farmacist. Le mulțumesc pe această cale tuturor celor care ne servesc cu multă răbdare și înțelepciune pe noi pacienții, uneori atât de insistenți, nervoși sau supărați.

Ne poți spune care a fost cel mai bun sfat pe care l-ai primit de la un farmacist?

Cel mai bun sfat pe care l-am primit de la un farmacist a fost să întreb medicul. Farmaciștii, oricât de bine pregătiți ar fi, nu cunosc de obicei istoricul medical al unui pacient, nu îi cunosc istoricul familial, care joacă un rol important nu de puține ori, așa că nu ne pot ajuta în cazuri extrem de specifice. Medicul de familie sau medicul curant este întotdeauna persoana cea mai potrivită să stabilească un diagnostic exact și un tratament corespunzător. Pentru că sunt situații în care chiar dacă un tratament a funcționat în trecut sau la o altă persoană nu va funcționa și în cazul tău...

În final, te rugăm să ne împărtășești o scurtă listă a bucuriilor simple care te fac să crezi că viața este magică. 

Bucuriile mele sunt într-adevăr extrem de simple și includ: zâmbetele copiilor mei în prima oră a dimineții, sărutul pe frunte din partea soțului, mâna caldă a mamei mele, o vorbă bună venită din partea unei persoane complet necunoscute, o rază de soare care răzbate printre nori sau curcubeul răsărit după ploaie, o buburuză care ți se așază în palmă, un fir de iarbă care răsare timid. Sunt atât de multe motive să ne bucurăm de viață și de ceea ce ne înconjoară.. iar singurul lucru pe care trebuie să îl facem este să deschidem mai bine ochii și să fim recunoscători.

Comunități