https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Inlaturati oboseala cu exercitii fizice

26 Jan. 2021
Inlaturati oboseala cu exercitii fizice

Oboseala este un rezultat firesc al mobilizării pentru activități fizice sau psihice care trebuie susținute la nivel ridicat, uneori timp îndelungat. Deseori, oamenii preferă să consume cafea sau băuturi energizante pentru a combate senzația de oboseală apărută pe timpul zilei, iar seara aceeași stare este gestionată prin urmărirea televizorului sau a paginilor de socializare, deși aceste lucruri pot afecta sănătatea somnului. Data viitoare când vă simțiți obosiți, faceți un experiment: ieșiți la o scurtă plimbare sau faceți exerciții fizice. Mișcarea reprezintă un factor important pentru menținerea sănătății și, deși poate părea surprinzător, este chiar un remediu pentru stările de oboseală.

Exercițiile fizice practicate în mod obișnuit contribuie la diminuarea stării generale de oboseală. Indiferent de tipul de mișcare ales de dumneavoastră, ceea ce contează este introducerea ei în programul zilnic și aplicarea consecventă. O plimbare de un sfert de oră poate să vă îmbunătățească dispoziția și să vă refacă energetic, iar două ore jumătate pe săptămână de exerciții aerobice, de intensitate moderată, contribuie nu doar la sănătatea inimii, menținerea tonusului muscular sau creșterea rezistenței la efort, ci și la gestionarea stresului prin descărcarea tensiunilor acumulate peste zi. Un alt beneficiu al practicării exercițiilor fizice în mod regulat este îmbunătățirea calității somnului, astfel încât, pe timpul zilei, să vă simțiți mai energici și mai rezistenți la oboseală. 

Iată câteva tipuri de activități care pot fi practicate atunci când nivelul de energie este scăzut:

1. 
Exercițiile fizice de intensitate scăzută au efecte pozitive, confirmate prin studii în domeniu (precum cel al Universității din Georgia, 2008), asupra nivelului de energie, reducând starea de oboseală chiar și în cazul persoanelor sedentare, sănătoase. Efectele se pot vedea în scurt timp, fapt care contribuie la întărirea motivației pentru mișcare.

2. Exercițiile de tip yoga pot fi practicate cu ușurință acasă, reducând nivelul de stres, contribuind la mobilitatea corporală și la refacerea nivelului de energie.

3. Plimbările în pas alert, efectuate în aer liber, și, dacă este posibil, în natură, au efect benefic asupra echilibrului psihic, diminuând oboseala psihică și fizică. Studiile arată faptul că acestea sunt chiar mai eficiente pentru energizare decât a servi o gustare dulce. Consumul de gustări dulci crește nivelul de energie temporar, iar oboseala revine după o oră, în vreme ce efectele energizante ale unei plimbări se resimt câteva ore.

Comunități