https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Influența leptinei asupra greutății corporale

09 Aug. 2017
Influența leptinei asupra greutății corporale

Timp îndelungat s-a crezut că leptina ne poate ajuta în lupta împotriva kilogramelor în plus deoarece inhibă pofta de mâncare. Numeroase persoane supraponderale înregistrează un nivel sporit de leptină în sânge. Aflați din articolul de mai jos care este legătura dintre leptină și greutatea corporală.

Ce este leptina?

Leptina este un hormon produs, în special, în celulele adipoase din organism. Joacă un rol important pentru senzația de foame, fiind un supresor natural al apetitului. Este produs în special în celulele adipoase (adipocite), însă și în măduva spinării, în musculatura scheletului, în mucoasa stomacului, în celulele pielii mamare și în diverse părți ale creierului. Odată ce sunt bine umplute celulele adipoase, acestea eliberează leptina la semnalul „suntem sătule!”.

Reglarea exactă a asimilării de hrană nu este un proces deslușit încă pe deplin. Nici condițiile în care leptina conduce la luarea în greutate, respectiv scăderea în greutate, nu sunt încă foarte clare.

Acțiunea leptinei

Leptina acționează prin doi receptori diferiți în hipotalamus. Această parte a diencefalului constituie un centru important de control pentru sistemul nervos vegetativ și produce diferiți hormoni.

După legătura sa cu un tip de receptori, leptina conduce la eliberarea de alți hormoni care stimulează apetitul, respectiv după legatura cu celălalt tip de receptori, la o inhibare a eliberării hormonilor supresori de apetit.

Metabolismul leptinei

Leptina se află în interacțiune directă cu hormonul care reglează glucoza, insulina. A fost demonstrat că, indiferent de insulină, în cazul pacienților cu diabet, leptina stimulează valorificarea glucozei. Astfel, leptina este privită ca alternativă potențială la tratamentul cu insulină în cazul persoanelor care suferă de diabet de tip 1. Efectele secundare ale insulinei ar putea fi astfel evitate. Studiile clinice care se desfășoară pe această temă vor furniza informații mai sigure (sursa: Leptin therapy in insulin-deficient type I diabetes, M. Y. Wang et alhttps://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20194735/).

Leptina conduce și la o creștere a tensiunii arteriale, a ritmului cardiac și la o stimulare a generării de energie în celule. Un alt efect al nivelului ridicat de leptină în sânge ar fi înfrânarea poftei de mișcare. Așadar, persoanele cu un nivel crescut de leptină în sânge au mai puțin chef de mișcare.

Rolul leptinei în scăderea în greutate

Vreme îndelungată leptina a fost considerată un supresor al apetitului și folosită în tratarea obezității. Cu toate acestea, s-a constatat că mulți pacienți supraponderali aveau un nivel foarte mare al acestui hormon în sânge. Cauza ar putea fi rezistența la leptină. Chiar dacă nivelul de leptină din sânge este mare, creierul nu înregistrează senzația de sațietate, iar persoana în cauză continuă să mănânce.

Unii cercetători sunt de părere că au găsit cauza obezității în rezistența leptinei. Cu toate acestea, procesele metabolice exacte nu au fost complet cercetate, iar apariția obezității depinde de numeroși factori, potrivit nivelului actual al informațiilor.

Diete și leptina

Prin consumul anumitor alimente, în special preparate bogate în zahăr și grăsimi, în creier se formează inflamații și leptina devine ineficientă. În prezent nu există dovezi certe, însă una dintre cauzele rezistenței la leptină pare să fie comportamentul nostru alimentar. Rezistenței la leptină i se adaugă și bolile genetice, care pot conduce la obezitate morbidă. Prin mutații de gene care produc proteine pentru metabolismul leptinei, funcția acestora este afectată. Efectul este similar rezistenței la leptină: cei afectați au o senzație de saturație falsă. Aceste defecte de gene se numără printre cele mai rare cazuri pentru kilogramele în exces.

Leptina ca medicament

În cazul persoanelor cu lipodistrofie congenitală, leptina este prescrisă deoarece organismul lor nu poate produce acest hormon. Medicamentul este permis în SUA din 2014 numai pentru acest grup de persoane. În Europa, procedurile de aprobare nu s-au încheiat încă. Administrarea se face de către medicul curant, sub forma unei injecții în stratul adipos subcutanat. Preparatul nu este disponibil sub formă de capsule sau tablete leptină.

Efectul împotriva kilogramelor în plus nu a fost demonstrat

Ca urmare a efectelor descrise, leptina a fost considerată vreme îndelungată arma secretă împotriva supraponderabilității. Conceptul constă în administrarea de medicamente pentru creșterea nivelului leptinei și stimularea arderilor de grăsimi.

Producătorii de medicamente cu leptină atrag atenția că efectul acesteia de scădere în greutate nu a fost încă demonstrat prin studii clinice. Nu se recomandă folosirea preparatelor cu leptină înainte de consultarea medicului endocrinolog.

Efectele secundare ale leptinei

Dacă leptina este administrată din exterior, poate avea efecte secundare semnificative. Organismul poate elibera anticorpi împotriva hormonului, ceea ce ar însemna că leptina produsă de celulele adipoase nu mai are efect, iar nivelul leptinei continuă să scadă în loc să crească.

În plus, s-au înregistrat și reacții autoimune la nivelul ficatului și rinichilor, care în cazuri extreme pot conduce la sistarea funcționării respectivelor organe.

Comunități