https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Îndulcitorii artificiali și riscul de cancer

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 27 Jul. 2022
Îndulcitorii artificiali și riscul de cancer

Efectele adverse pe care îndulcitorii artificiali le au asupra organismului sunt studiate de mulţi ani, fiind observate în principal riscuri crescute de a dezvolta obezitate, diabet de tip 2 şi boli cardiovasculare. O cercetare desfăşurată în Franța pe parcursul a peste 12 ani (în perioada 2009 - 2021), ce a vizat peste 102.000 de adulţi, a concluzionat că îndulcitorii precum aspartam şi acesulfam de potasiu pot fi răspunzători pentru un risc mai crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer.  

Îndulcitorii artificiali în alimentaţie

Industria alimentară şi cea farmaceuticӑ folosesc îndulcitori artificiali într-o gamă largă de alimente și băuturi, respectiv suplimente alimentare, ca alternative la zaharurile adăugate ale căror efecte nocive asupra organismului uman, precum şi în cazul mai multor boli cronice, sunt bine cunoscute. Siguranța acestor aditivi alimentari este, însă, dezbătută, rezultatele studiilor pe animale şi cele efectuate în laborator fiind relevante cu privire la rolul lor în etiologia diferitelor boli. 

Consumul de îndulcitori artificiali şi riscul de cancer

Un studiu observaţional, bazat pe notaţiile înregistrate de către participanți în jurnale de alimentație, pe parcursul a peste opt ani, a investigat asocierile dintre aportul de îndulcitori artificiali – totali și cel mai frecvent consumaţi: aspartam (E951) acesulfam de potasiu (E950) și sucraloză (E955) – și riscul de cancer. Rezultatele, publicate de echipa de cercetare în anul 2022, au relevat faptul că, în comparație cu neconsumatorii, consumatorii de îndulcitori artificiali au prezentat un risc crescut de cancer.

Cancerele de sân şi cele asociate obezităţii (colorectale, stomacale, hepatice, bucale, esofagiene și de prostată) au o incidenţă mai mare în cazul consumatorilor de îndulcitori artificiali totali, în mod special aspartam (E951) şi acesulfam de potasiu (E950), acestea prezentând un risc mai crescut. 

Cercetările de laborator au demonstrat că aditivii alimentari, precum aspartam, sucraloză şi zaharină, au capacitatea de a modifica ADN-ul celular, împiedicând celulele să se autodistrugă atunci când devin canceroase, și crescând riscul de cancer. Totuși, nu este clar cum acţionează acestea în organismul uman. În plus, aspartamul se transformă în formaldehidă (un carcinogen cunoscut) prin procesul de digestie, acumulându-se la nivelul celulelor şi determinându-le să devină canceroase.

Îndulcitori naturali

Alternative naturale ale zahărului şi aditivilor artificiali sunt extractul de Stevia rebaudiana sau xylitol. Acestea nu prezintă riscuri pentru sănătate, având chiar un rol pozitiv în controlul diabetului, supraponderabilităţii și hipertensiunii, şi în igiena orală, prevenind formarea cariilor.

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități