Alege farmacia

Îndulcitorii artificiali și riscul de cancer

Îndulcitorii artificiali și riscul de cancer

Efectele adverse pe care îndulcitorii artificiali le au asupra organismului sunt studiate de mulţi ani, fiind observate în principal riscuri crescute de a dezvolta obezitate, diabet de tip 2 şi boli cardiovasculare. O cercetare desfăşurată în Franța pe parcursul a peste 12 ani (în perioada 2009 - 2021), ce a vizat peste 102.000 de adulţi, a concluzionat că îndulcitorii precum aspartam şi acesulfam de potasiu pot fi răspunzători pentru un risc mai crescut de a dezvolta anumite tipuri de cancer.  

Îndulcitorii artificiali în alimentaţie

Industria alimentară şi cea farmaceuticӑ folosesc îndulcitori artificiali într-o gamă largă de alimente și băuturi, respectiv suplimente alimentare, ca alternative la zaharurile adăugate ale căror efecte nocive asupra organismului uman, precum şi în cazul mai multor boli cronice, sunt bine cunoscute. Siguranța acestor aditivi alimentari este, însă, dezbătută, rezultatele studiilor pe animale şi cele efectuate în laborator fiind relevante cu privire la rolul lor în etiologia diferitelor boli. 

Consumul de îndulcitori artificiali şi riscul de cancer

Un studiu observaţional, bazat pe notaţiile înregistrate de către participanți în jurnale de alimentație, pe parcursul a peste opt ani, a investigat asocierile dintre aportul de îndulcitori artificiali – totali și cel mai frecvent consumaţi: aspartam (E951) acesulfam de potasiu (E950) și sucraloză (E955) – și riscul de cancer. Rezultatele, publicate de echipa de cercetare în anul 2022, au relevat faptul că, în comparație cu neconsumatorii, consumatorii de îndulcitori artificiali au prezentat un risc crescut de cancer.

Cancerele de sân şi cele asociate obezităţii (colorectale, stomacale, hepatice, bucale, esofagiene și de prostată) au o incidenţă mai mare în cazul consumatorilor de îndulcitori artificiali totali, în mod special aspartam (E951) şi acesulfam de potasiu (E950), acestea prezentând un risc mai crescut. 

Cercetările de laborator au demonstrat că aditivii alimentari, precum aspartam, sucraloză şi zaharină, au capacitatea de a modifica ADN-ul celular, împiedicând celulele să se autodistrugă atunci când devin canceroase, și crescând riscul de cancer. Totuși, nu este clar cum acţionează acestea în organismul uman. În plus, aspartamul se transformă în formaldehidă (un carcinogen cunoscut) prin procesul de digestie, acumulându-se la nivelul celulelor şi determinându-le să devină canceroase.

Îndulcitori naturali

Alternative naturale ale zahărului şi aditivilor artificiali sunt extractul de Stevia rebaudiana sau xylitol. Acestea nu prezintă riscuri pentru sănătate, având chiar un rol pozitiv în controlul diabetului, supraponderabilităţii și hipertensiunii, şi în igiena orală, prevenind formarea cariilor.

Anca Stănilă, Content Writer

Anca a absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistenţӑ Socialӑ, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publicӑ. Interesele ei sunt în zona capitalului uman, de la sӑnӑtate şi pânӑ la relațiile sociale pe care indivizii le dezvoltӑ încӑ din copilӑrie. Se ghideazӑ dupӑ principii de viaţӑ sӑnӑtoasӑ şi bunӑstare fizicӑ şi mentalӑ. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionatӑ de scris, cӑlӑtorii, romane filosofice, utopii şi SF. 

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă