Alege farmacia

Importanta prezentei bunicilor in viata copilului

Importanta prezentei bunicilor in viata copilului

Copilul se naște într-un sistem famial în care ierarhia, relațiile, valorile şi regulile, modul de a interacționa și de a exprima iubirea sunt, de multe ori, bine stabilite, fiind uneori transmise din generație în generație. În acest ciclu al vieţii, bunicii au un rol esenţial, în dezvoltarea armonioasӑ a celor mici, iar interacţiunea dintre generaţii poate fi facilitatӑ de cӑtre pӑrinţi încӑ de la început. Atunci când bunicii sunt implicați mai mult timp în îngrijirea copilului, stabiliți împreunӑ cu ei câteva reguli de bază pe care vi le doriți respectate. Acestea vizeazӑ nu doar la alimentația copilului și opțiunile ce țin de stilul de viață, ci și la timpul petrecut la televizor, tipul de programe/desene la care are voie să se uite, accesul la dispozitive electronice, precum și reguli de conduită generale și ce fel de intervenție ar fi potrivită.


Timp de calitate cu bunicii

1. Prezența bunicilor este înalt stimulativă, din punct de vedere cognitiv, social și practic. Există numeroase activități pe care bunicii le pot face împreună cu cei mici, dezvoltându-le cu poveștile și jocurile lor gândirea, memoria, imaginația și răbdarea. În plus, mulți bunici îngrijesc un copil altfel decât au îngrijit și educat propriul copil atunci când erau ei tineri părinți. Prin simplul fapt că acordă mai multă libertate de experimentare și mai puțină critică, aceștia contribuie la dezvoltarea încrederii în sine a nepoților.

2. Bunicii înconjoară copilul cu dragoste și îngrijire, de acest lucru beneficiind nu doar copilul, ci și părinții, care pot în acest timp întreprinde liniștit alte activități. Bunicii oferă sprijin emoțional copilului, atunci când acesta se simte nesigur, panicat, speriat, vinovat, și îl ajută să facă față evenimentelor dureroase, suplinind uneori afecțiunea așteptată de la un părinte. Mesajul lor este „ești iubit, indiferent ce s-ar întâmpla!”

3. Bunicii sunt deseori modele de urmat pentru nepoții lor, contribuind la transmiterea valorilor umaniste, morale, religioase sau care țin de apartenența la un grup. Având o relație apropiată cu bunicii, copii interiorizează atitudinile și valorile acestora, căpătând de-a lungul timpului sentimentul de a avea rădăcini, identitate și un istoric trans-generațional în care se regăsesc.

Nu doar copiii beneficiază de timpul petrecut cu bunicii lor, ci și aceștia din urmă, sub aspectul socializării, sănătății mintale și combaterii singurătății. În plus, speranța de viață este mai ridicată pentru bunicii implicați în viața nepoților, astfel încât întreaga familie se poate bucura mai mult de prezența lor!

Produse
Articole similare
Cat de simplu e sa ai cel mai puternic sistem imunitar.
Un sistem imunitar scazut duce la boala. Ce duce la un sistem imunitar scazut? Toate cele de zi cu z...
Citeste
Zece sfaturi pentru o viață lungă și sănătoasă
Fiecare își dorește să se mențină sănătos și în formă pentru cât mai mult timp. Cu ajutorul unu...
Citeste
De ce plangem cand taiem ceapa?
Stim cu totii ce se intampla cand taiem ceapa  - ochii incep sa lacrimeze, plangem de-a dreptul...
Citeste
Pubertatea - Tineri la pragul dintre copilărie și maturitate
Odată cu pubertatea, băieților începe să le crească barba. Mai importante decât schimbările fiziolog...
Citeste
De ce inchidem ochii atunci cand stranutam?
Fie ca vrem, fie ca nu, atunci cand stranutam „orbim” pentru cateva momente. Stranutul e...
Citeste
Cum va puteti bucura de iarna alaturi de cei mici?
Iarna inseamna bucuria primilor fulgi de zapada, a brumei, a mersului la sanius alaturi de parinti....
Citeste
Comandă