https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Importanta prezentei bunicilor in viata copilului

21 Jul. 2020
Importanta prezentei bunicilor in viata copilului

Copilul se naște într-un sistem famial în care ierarhia, relațiile, valorile şi regulile, modul de a interacționa și de a exprima iubirea sunt, de multe ori, bine stabilite, fiind uneori transmise din generație în generație. În acest ciclu al vieţii, bunicii au un rol esenţial, în dezvoltarea armonioasӑ a celor mici, iar interacţiunea dintre generaţii poate fi facilitatӑ de cӑtre pӑrinţi încӑ de la început. Atunci când bunicii sunt implicați mai mult timp în îngrijirea copilului, stabiliți împreunӑ cu ei câteva reguli de bază pe care vi le doriți respectate. Acestea vizeazӑ nu doar la alimentația copilului și opțiunile ce țin de stilul de viață, ci și la timpul petrecut la televizor, tipul de programe/desene la care are voie să se uite, accesul la dispozitive electronice, precum și reguli de conduită generale și ce fel de intervenție ar fi potrivită.


Timp de calitate cu bunicii

1. Prezența bunicilor este înalt stimulativă, din punct de vedere cognitiv, social și practic. Există numeroase activități pe care bunicii le pot face împreună cu cei mici, dezvoltându-le cu poveștile și jocurile lor gândirea, memoria, imaginația și răbdarea. În plus, mulți bunici îngrijesc un copil altfel decât au îngrijit și educat propriul copil atunci când erau ei tineri părinți. Prin simplul fapt că acordă mai multă libertate de experimentare și mai puțină critică, aceștia contribuie la dezvoltarea încrederii în sine a nepoților.

2. Bunicii înconjoară copilul cu dragoste și îngrijire, de acest lucru beneficiind nu doar copilul, ci și părinții, care pot în acest timp întreprinde liniștit alte activități. Bunicii oferă sprijin emoțional copilului, atunci când acesta se simte nesigur, panicat, speriat, vinovat, și îl ajută să facă față evenimentelor dureroase, suplinind uneori afecțiunea așteptată de la un părinte. Mesajul lor este „ești iubit, indiferent ce s-ar întâmpla!”

3. Bunicii sunt deseori modele de urmat pentru nepoții lor, contribuind la transmiterea valorilor umaniste, morale, religioase sau care țin de apartenența la un grup. Având o relație apropiată cu bunicii, copii interiorizează atitudinile și valorile acestora, căpătând de-a lungul timpului sentimentul de a avea rădăcini, identitate și un istoric trans-generațional în care se regăsesc.

Nu doar copiii beneficiază de timpul petrecut cu bunicii lor, ci și aceștia din urmă, sub aspectul socializării, sănătății mintale și combaterii singurătății. În plus, speranța de viață este mai ridicată pentru bunicii implicați în viața nepoților, astfel încât întreaga familie se poate bucura mai mult de prezența lor!

Comunități