https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Importanta luminii solare iarna

09 Dec. 2020
Importanta luminii solare iarna Ca parte a tradiţiei scandinave, unde soarele se aflӑ pe cer cel mult 4 ore pe zi în sezonul rece, lumina din geam a traversat o perioadӑ îndelungatӑ de transformӑri: de la lumânarea aprinsӑ în timpul nopţii, pentru a semnaliza cӑ acea casӑ este locuitӑ sau ca o cӑlӑuzӑ a celor ce se întorc spre casӑ, pânӑ la veiozele care lumineazӑ pe fiecare pervaz, chiar şi în marile metropole nordice. Lumina joacӑ, însӑ, un rol important în viaţa oamenilor în orice zonӑ a lumii. Iarna, lumina soarelui este mai redusӑ decât în restul anului, cerul mai mult întunecat, iar temperaturile scӑzute şi zilele ploioase creeazӑ o stare de apatie şi închidere în sine. Lumina solarӑ limitatӑ influenţeazӑ, de asemenea, ritmul cicardian, determinând o somnolenţӑ accentuatӑ. În aceste condiţii, se pot manifesta tulburӑrile afective sezoniere, ca formӑ de exprimare a unei depresii deja existente, sau tendinţele fiziologice normale de hibernare. Cantitatea şi calitatea de luminӑ solarӑ, dar şi ale altor surse de luminӑ, la care ne expunem în timpul zilei pot contribui la depӑşirea acestor stӑri neplӑcute.

Beneficiile terapeutice ale luminii solare

Lumina solarӑ susţine producerea melatoninei şi serotoninei, hormoni care regleazӑ somnul şi starea mentalӑ. Aceasta poate ameliora simptomele existente în afecţiuni precum depresia şi tulburӑrile de somn. Studiile au demonstrat cӑ expunerea la lumina naturalӑ a soarelui susţine activitatea cerebralӑ a persoanelor ce suferӑ de diferite tipuri de demenţӑ, acestea putând sӑ se concentreze mai bine şi fiind mai puţin agitate în încӑperi iluminate natural. Razele solare stimuleazӑ producţia de vitamina D, responsabilӑ pentru funcţionarea normalӑ a sistemului imunitar şi hormonal, pentru reglarea ritmului cardiac, în prevenţia apariţiei rahitismului şi a osteoporozei. Timpul necesar de expunere la soare pentru asimilarea unei cantitӑţi necesare de vitamina D diferӑ în funcţie de sezon, suprafaţa de piele expusӑ, şci cât de senin sau înnorat este cerul. Dacӑ vara 10-15 minute sunt suficiente, iarna va fi nevoie de o perioada mai îndelungatӑ de expunere zilnicӑ.


Cum “furӑm” soare iarna?

Expunerea la soare în orice moment al zilei, cel puţin 30 de minute, poate induce o stare de bine şi de relaxare. Aşadar, nu vӑ schimbaţi programul zilnic; menţinând aceleaşi ore de trezire puteţi beneficia la maxim de razele solare. Mergeţi la plimbӑri sau faceţi sport în aer liber, pe timpul zilei. Montaţi oglinzi în casӑ, eliminaţi draperiile întunecate şi mutaţi-vӑ biroul la geam. Veiozele cu luminӑ caldӑ pot salva dupӑ-amiezile întunecate.


Comunități