https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Iarna pe bicicleta? Se poate!

12 Jan. 2016
Iarna pe bicicleta? Se poate!

Multe persoane opteaza pentru mersul pe bicicleta in timpul verii, ca mijloc de deplasare practic si nepoluant: la cumparaturi, spre locul de munca sau in week-end. Insa odata cu aparitia primului inghet, majoritatea renunta la ele peste iarna. Puteti insa sa va bucurati de beneficiile mersului pe bicicleta si in timpul iernii. Importanta este dotarea pe masura.

 

Iata cateva sfaturi in acest sens:

  • Imbracati-va in mai multe straturi de haine subtiri in locul straturilor putine si groase. Puteti sa va adaptati mai usor la starea vremii, evitand sa inghetati sau sa transpirati. In plus, intre straturile de haine se formeaza perne de aer care incalzesc organismul.
  • Protejati-va mainile cu manusi. Nu uitati sa purtati o caciula sub casca de protectie pentru a va mentine urechile calde.
  • Expertii recomanda sa acordati o atentie sporita elementelor de iluminare ale bicicletei: de regula, dinamul obisnuit nu reuseste sa produca suficienta energie in conditii de zapada. Puteti opta pentru un butuc cu dinam, intalnit mai frecvent in cazul bicicletelor mai noi. Cei care doresc sa investeasca intr-o bicicleta mai veche, o pot echipa cu un dinam de spite.  Circuitul cu 2 cabluri poate spori performanta elementului de iluminare. Farul din fata si cel din spate ar trebui sa fie prevazute si cu iluminare laterala pentru a fi observati cat mai bine de ceilalti participanti la trafic, inclusiv cand stationati. Se recomanda se asemenea purtarea unui articol de imbracaminte reflectorizant.
  • In special iarna se recomanda pedale reflectorizate, spite reflectorizante sau dungi reflectorizante aplicate pe cauciucuri.
  • In timpul iernii, se recomanda curatarea mai frecventa a bicicletei pentru a indeparta resturile de sare si murdarie. In plus, lantul si frana trebuie gresate.

 

Accelerati si franati dozat

Pedalati prudent, in special in conditii de carosabil umed. Daca fixati saua mai jos decat de obicei, puteti frana cu picioarele pe carosabilul alunecos, pentru stabilizarea bicicletei. Dozati cu masura franarea si schimbarea directiei de mers. Verificati regulat functionarea franelor. Daca sunteti echipat corespunzator, va puteti bucura de bicicleta inclusiv iarna.

Comunități