https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Hibiscus și sănătatea cardiovasculară

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 04 Oct. 2023
Hibiscus și sănătatea cardiovasculară

Încă din vechime, ceaiul de hibiscus este consumat în zona Africii de Nord şi a Asiei, graţie beneficiilor sale pentru sănătate, dar şi pentru savoarea sa unică și răcoritoare. Ceaiul de hibiscus poate fi băut atât cald, cât şi rece, în combinaţii surprinzătoare de tip ice-tea.

Ceaiul de hibiscus în răceală si gripă

Bogat în vitamina C şi antocianini, cu rol antioxidant, infuzia de hibiscus poate ameliora simptome precum durerea în gât şi febra. În studiile de laborator extractul de hibiscus a avut un efect antibacterian, ţinând sub control dezvoltarea anumitor bacterii. 

Infamaţia şi bolile degenerative

Conţinutul bogat în antioxidanţi şi substanţe antiinflamatorii a florii de hibiscus protejează ficatul şi contribuie la scăderea inflamaţiei în organism, responsabilă pentru astm, cancer şi afecţiuni degenerative precum: boala Alzheimer şi artrită reumatoidă.

Boli cardiovasculare

Ceaiul de hibiscus furnizează, însă, cele mai multe beneficii sistemului cardiovascular. Studii recente realizate de echipe internaționale au demonstrat că infuzia de hibiscus are efecte pozitive în scăderea hipertensiunii arteriale, atât cea sistolică, cât şi cea diastolică. Totuşi, oamenii de ştiinţă recomandă continuarea administrării tratamentului medicamentos. În plus, infuzia de hibiscus contribuie la reglarea nivelului de colesterol, menţinând nivelul de colesterol LDL (rău) în limite normale şi crescând nivelul de colesterol HDL (bun).

 

Atenţie! Dacă suferiţi de boli renale, diabet, hipotensiune sau sunteţi însărcinată, discutaţi cu medicul înainte de a consuma ceai de hibiscus.

Rețetă Hibiscus Ice-tea cu Mentă şi Vanilie

Ingrediente:

  • 2 linguri de flori uscate de hibiscus sau 4 plicuri de ceai
  • 500 ml apă fierbinte sau rece
  • 2 linguri de miere
  • ½ păstaie de vanilie
  • Frunze de mentă
  • 1 vârf de cuţit de ghimbir ras
  • 2 linguri suc de lămâie

Preparare:

  • La cald: Ceaiul de hibiscus se prepară prin infuzarea în apă clocotită, pentru 15 minute, apoi se strecoară, se adaugă vanilia, ghimbirul şi lămâia şi se lasă la răcit. Când ajunge la temperatura camerei, se extrage vanilia şi se adaugă restul ingredientelor, amestecând pentru a dizolva mierea. Puteţi savura ceaiul cald sau rece, pentru a vă răcori într-o zi toridă de vară. Pentru a-l răci rapid, apelaţi la 2-3 cuburi de gheaţă.
  • La rece: Se adaugă planta uscată în apă plată sau filtrată rece şi se lasă la infuzat 6-8 ore, în frigider, alături de restul ingredientelor, mai puţin menta. La final, strecuraţi ceaiul, asezonaţi cu mentă şi, opţional, introduceţi câteva cuburi de gheaţă. Infuzia la rece va asigura arome mai fructate ale ceaiului.
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități