https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Gustări antiinflamatoare pentru sărbători

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 14 Dec. 2023
Gustări antiinflamatoare pentru sărbători

Inflamația acută, ca răspuns necesar, de scurtă durată, al sistemului imunitar la traumatisme şi infecţii, este o parte crucială a mecanismelor de apărare ale organismului. Inflamația cronică, pe de altă parte, care persistă pe o perioadă îndelungată, poate contribui la numeroase probleme de sănătate, la procesul de îmbătrânire și la diferite boli.

Alimentaţia joacă un rol important în procesul inflamator, iar anumite alimente, precum cele prăjite, tip fast food, ultraprocesate, cu zahăr şi aditivi alimentari, sunt cele mai periculoase. În perioada sărbătorilor de iarnă, când petrecem mai mult timp acasă, cu familia şi prietenii, este esenţial ca hrana pe care o vom consuma să încurajeze buna dispoziţie şi o stare generală de bine.

Gustări festive antiinflamatoare

Chips de legume crocante – tăiaţi în felii subţiri legume precum cartofi dulci, sfeclă, morcov şi păstârnac, stropiţi-le cu ulei de măsline asezonat cu mirodenii şi coaceţi-le la cuptor 20-30 de minute, sau până devin crocante. Sunt delicioase şi sănătoase!

Mix de sâmburi şi fructe uscate – vă puteţi prepara propriul mix de bunătăţi bogate în acizi graşi Omega 3 şi Omega 6, fibre, minerale şi vitamine, în funcţie de preferinţe, iar astfel veţi evita sarea şi zahărul adăugate. Atenţie – alegeţi sâmburi cruzi sau copţi, fără sare, şi fructe uscate neîndulcite.

Toast cu avocado şi somon – pentru o după-amiază cu prietenii, alegeţi o gustare hrănitoare, bogată în antioxidanţi şi uşor de preparat, cu savoare mediteraneană: tartine de pâine integrală prăjită, cu o felie de avocado, somon afumat şi un strop de lămâie.

Fructe în ciocolată – pregătiţi o gustare festivă, în familie, cu fructe proaspete sau uscate şi ciocolată amăruie. Topiţi ciocolată amăruie de bună calitate (cu un strop de scorţişoară) la bain marie, în timp ce feliaţi fructele, apoi introduceţi jumătate de felie de caisă sau prună uscată în ciocolata topită. Lăsaţi la răcit pe o farfurie şi apoi asamblaţi pe un platou, alături de migdale, nuci şi câteva afine.

Spiced chai latte sau ceai negru cu mirodenii şi lapte – pentru o băutură fără aclool sau îndulcitori, cu influenţe indiene şi aromă conferită de condimente cu efect antioxidant şi antiinflamator, cu care veţi putea servi și invitaţii, preparaţi cu 7-10 zile înainte un amestec din: 2 batoane de scorțisoară mărunţite, 4 cuişoare, câteva boabe de piper, 1 anason stelat, 8 păstăi de cardamom zdrobite şi câteva cubuleţe mici de ghimbir, într-un borcan închis. Pentru fiecare cană de ceai, fierbeţi 120 ml de apă si adăugaţi o linguriţă de amestec şi una de ceai negru, lăsaţi la infuzat 10 minute, strecuraţi şi adăugaţi peste ceaiul obținut 100 ml de lapte cald, preferabil vegetal şi neîndulcit.   

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități