Alege farmacia

Guarana: Cafeina din junglă

Guarana: Cafeina din junglă

Guarana, liana care își are originile în jungla amazoniană, conține de cinci ori mai multă cafeină decât boabele de cafea. În Europa, guarana este disponibilă sub formă de pulbere, capsule sau băutură energizantă. Efectele secundare sunt asemănătoare celor asociate consumului altor alimente cu cafeină.

Guarana sub formă de pulbere, ceai sau capsule

Fructele mici și de culoare roșie ale acestei plante conțin semințe valoroase, bogate în grăsimi, proteine, amidon și cafeină.

Spre deosebire de cafeina din boabele de cafea, cea din semințele de guarana se menține în organism timp de aproape șase ore, astfel că efectul este pe măsură.

Acțiune vitalizantă

Semințele de guarana sunt folosite în regiunea amazoniana de mii de ani, atât în proceduri medicale, cât și pentru îngrijirea corpului. Semințele de guarana sunt folosite ca rezervă de energie, pentru estomparea senzației de foame, de sete și pentru îmbunătățirea concentrării. În trecut, semințele erau consumate după măcinarea lor și se obținea un praf maroniu amestecat cu apă și îndulcit cu miere. În prezent, guarana este disponibilă în farmacii și magazine naturiste, sub formă de pulbere sau capsule.

Efecte secundare

Spre deosebire de cafea, efectul semințelor de guarana asupra organismului este mai blând, deoarece guarana nu atacă mucoasa stomacului. Există studii care au demonstrat efectul piretic și stimulant cerebral al guaranei. Consumată în cantități excesive, guarana poate provoca tulburări de somn, dureri de cap, dereglări de ritm cardiac, tremur, stări de neliniște și diaree.

Sub formă de pulbere, guarana este dificil de dozat corect. 3 grame de pulbere de guarana corespund unui conținut de cafeină de 150 miligrame.  50 - 200 miligrame de cafeină corespund unei cantități de 1-4 cești de cafea. Această cantitate consumată zilnic este considerată inofensivă. Guarana nu este indicată femeilor însărcinate, celor care alăptează și nici persoanelor cu hiperfuncție a glandei tiroide sau tensiune arterială mare.

Guarana în băuturi energizante

Guarana este consumată de sportivi sub formă de pulbere, capsule, și băuturi energizante pentru creșterea performanței. Planta a câștigat în popularitate în anii ‘90. Iată câteva dintre cele mai populare băuturi energizante cu extract de guarana: Antarctica® din Brazilia,  Kuat® din SUA și Kicos® din Germania.

Dacă doriți să consumați guarana, nu trebuie să apelați neapărat la pulbere sau capsule. Aveți la dispoziție nenumărate alimente cu extract de guarana, de la jeleuri, la ciocolată și gumă de mestecat. Acestea sunt prevăzute cu indicația ”Conține guarana”, dar gustul specific amărui al plantei nu poate fi resimțit.

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă