Alege farmacia

Grasimile trans din alimente - protocolul OMS

Grasimile trans din alimente - protocolul OMS

Organizaţia Mondialӑ a Sӑnӑtӑţii a dezvoltat un protocol global de laborator pentru măsurarea grăsimilor trans (trans-fatty acids – TFA) din alimente, o grӑsime nesaturatӑ de origine animalӑ sau vegetalӑ. TFA produs industrial (de exemplu: uleiuri parțial hidrogenate) este utilizat în alimente coapte și prăjite, gustări preambalate și anumite uleiuri și grăsimi de gătit care utilizate acasă şi în special în restaurante sau în mâncăruri de stradă.

Consumul de acizi graşi trans este asociat cu boli cardiovasculare precum boala coronarianӑ şi un nivel crescut al colesterolului în sânge, infertilitate, endometriozӑ, diabet, obezitate, boala Alzheimer şi chiar anumite tipuri de cancer.

Mӑsurarea grӑsimilor trans în alimentele produse industrial

Aşadar, noul document elaborat de OMS intitulat „Protocol global pentru măsurarea profilurilor de acizi grași ai alimentelor, cu accent pe monitorizarea grăsimilor trans provenite din uleiuri parțial hidrogenate”, oferă o metodă armonizată la nivel global pentru măsurarea grăsimilor trans din alimente. Acesta va permite țărilor lumii să evalueze nivelurile de acizi grași trans (TFA) din alimente pentru a înțelege sursele cheie de TFA din dieta populaţiei, precum și pentru a monitoriza conformitatea sau eficacitatea politicii implementate de OMS. Acest protocol, dar mai ales respectarea sa, va contribui la atingerea obiectivului OMS de eliminare a TFA produşi industrial din alimente pânӑ în anul 2023.

Datele oficiale atestӑ importanţa capacitӑţii țărilor de a colecta date privind nivelurile de TFA din alimente, astfel încât să monitorizeze schimbările în timp și să urmărească conformitatea cu politicile naționale. Acesta este primul protocol de laborator armonizat la nivel global și poate fi adaptat pentru măsurarea nivelurilor de TFA în aprovizionarea cu alimente la nivel național.

În cursul acestui an, OMS îşi propune sӑ organizeze ateliere de instruire utilizând noul protocol. Regiunile și ţӑrile vizate de aceste planuri îşi vor putea dezvolta laboratoare şi capacitӑţi proprii, ca parte a eforturilor de reglementare pentru în accelerarea acțiunilor de eliminare a TFA produşi industrial.

Aceste mӑsuri vin ca urmare a dovezilor existente în ţӑri precum Danemarca, unde, ca urmare a stabilirii limitei de 2% TFA industriali, s-a observat o reducere semnificativӑ a ratei de deces cauzate de boli cardiovasculare şi a faptului cӑ mare parte a populaţiei mondiale nu cunoaşte consecinţele consumului de TFA asupra sӑnӑtӑţii, împiedicându-I în realizarea alegerilor informate.

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă