https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ginkgo ajuta impotriva tulburarilor de concentrare

07 Mar. 2014
Ginkgo ajuta impotriva tulburarilor de concentrare

Arborele imens de Ginkgo , cu frunzele cu nervuri si forma de evantai apartine celor mai vechi specii de plante – prezenta pe Pamânt a precursorilor acestuia are o vechime de peste 300 milioane de ani. Nu este de mirare ca in Asia reprezinta un simbol al sperantei, al vietii lungi, al fertilitatii, al fortei vitale si al invincibilitatii.

Ginkgo, de fapt Ginkyo (o eroare la traducerea din limba japoneza) – detine cam tot atâtea nume câte culori ale frunzelor: caisul argintiu, arborele parului de fecioara, arborele templu, arborele laba gâstei, arborele evantai, arborele urechi de elefant, arborele de 40 de taleri si arborele bunicului si al nepotului, sunt doar câteva dintre ele. Aceste denumiri se datoreaza in special formei frunzei insa si culorii invelisului semintelor si al istoriilor insotitoare (in Asia este prezent in multe temple, francezii au platit 40 de taleri pentru primul arbore cumparat).

Ginkgo biloba: Armonie si putere

 

Ginkgo biloba este ultimul din clasa sa – toti ceilalti arbori cu care este inrudit in familia de plante din care face parte, "Ginkgoaceae" au disparut acum mai bine de zeci de mii de ani.

Particularitatea acestei familii de plante: coloritul frunzelor prezent toamna semana cu cel al foioaselor, insa frunzele erau foarte variate, o parte din acestea aduceau mai degraba a conifere. Inclusiv structura arborelui Ginkgo  aminteste mai repede de conifere, decât de foioase.

Ginkgo este o specie de arbore dioica, si anume pentru inmultire, florile masculine trebuie sa intre in contact cu florile feminine. Un alt aspect interesant este acela ca arborele Ginkgo  are nevoie de 20-30 de ani pentru a ajunge la maturitate sexuala. O alta caracteristica: Ginkgo  este foarte rezistent la factorii externi – daca trece cu bine de primii ani de frig, va face fata mai târziu gazelor de esapament, sarii folosite pentru topire, daunatorilor, conditiilor climatice extreme si altor influente.

Nu este de mirare ca a rezistat de atâta vreme si ca un exemplar poate sa ajunga la o vârsta de sute de ani. In Asia este celebrata aceasta combinatie intre trunchiul inalt si rezistent si gingasia florilor rotunde –impreuna cu simbolul dioic si principiul Ying si Yang. Ginkgo  biloba a câstiga titlul "arborele vindecator al anului" si datorita proprietatilor extraordinare si a istoriei sale, a fost desemnat chiar "arborele mileniului".

Ginkgo: Sanatosi si frumosi multumita Ginkgo?

In Asia, in special in China, „arborele minune” este folosit de mult in ingrijirea cosmetica si ca planta medicinala – semintele respectiv fructele, insa si frunzele si scoarta arborelui sunt folosite pentru tratarea astmului, a bronsitei, a tulburarilor de circulatie, a bolilor de piele, a incontinentei urinare si a starilor de anxietate. Eficienta maxima se crede a fi impotriva tulburarilor de concentrare si a celor de memorie.

Si pe piata noastra, planta ocupa un loc stabil in rândul plantelor medicinale – in medie, fiecare al treilea medicament impotriva tulburarilor de circulatie este un preparat Ginkgo. Este folosit extractul din frunzele uscate de Ginkgo  (GBE), care este obtinut in urma a circa 20 de pasi de procesare. Sunt eficiente in special flavonoidele  si terpenoidele, care in aceasta formula speciala si raport, sub forma de Ginkgolide si bilobalide, se regasesc numai in Ginkgo.

Sunt doua motive pentru care este folosit extractul: substantele valoroase din continutul frunzelor sunt numai greu solubile, neputând fi valorificate suficient de corp. In plus, consumul de frunze ar putea fi chiar daunator, deoarece Ginkgo contine substante ce pot provoca alergii. De aceea, remediile moderne din Ginkgo  contin un extract, in care este introdusa substanta dorita si din care este exclusa substanta de evitat.

Ginkgo functioneaza! Cu adevarat?

Ariile de folosire sunt in special bolile asociate tulburarilor de circulatie si performantei creierului, mai frecvente odata cu inaintarea in vârsta. Astfel, se crede ca Ginkgo  preintâmpina dementa de vârsta, imbunatateste procesul deja inceput respectiv il incetineste si ajuta circulatia picioarelor. Se spune ca Ginkgo  ar ajuta impotriva migrenelor, ar influenta pozitiv evolutia sclerozei multiple, durerile premenstruale, ca ar imbunatati auzul si starile de acufena (tinitus). De asemenea, se crede ca ar ajuta impotriva bolii de altitudine si a limitarilor de vedere in cazul glaucomului.

Ginkgo: Efectul extractului de Ginkgo

  • Extractul Ginkgo are efect anticoagulant.
  • Circulatia din vasele mici (microcirculatia) este imbunatatita si astfel, continutul de oxigen si substante hranitoare ajunge in "celulele gri".
  •  
  • Ginkgo combate radicalii liberi, respectiv moleculele care ataca celulele
  •  
  • Celulele nervoase sunt protejate deoarece Ginkgo  are efect impotriva distrugerii acestora, crescând performanta celulelor existente.

In ultimele decenii, nenumarate studii au demonstrat eficienta Ginkgo  biloba. Euforia initiala respectiv credinta in „medicamentul minune” a rezistat timp de câtiva ani, insa mai multe studii actuale au aratat ca in cazul efectelor pozitive impotriva dementei si a tulburarilor de memorie, exista anumite indoieli. Pentru fiecare efect pretins, fara a fi sustinut de un suport stiintific, exista cel putin o teorie care il contrazice.

Ginkgo – Efecte secundare si folosirea Ginkgo

Preparatele Ginkgo sunt disponibile in farmacii, fara reteta. Produsele pregatite pentru consum sunt realizate in mod exclusiv din extract de Ginkgo . Astfel, formele de dozaj sunt oferite in tablete, capsule, drajeuri, sucuri si picaturi, care pot sa difere prin concentratia de substanta activa si continut. Tratamentul trebuie desfasurat pe o perioada de 8 saptamâni. Efectele secundare intâlnite in situatii rare sunt dereglarile metabolice, tulburarile tractului intestinal, reactiile alergice ale pielii sau infectiile venoase.

Insa: Anumite studii au indicat existenta unui risc crescut de producere a unui accident cerebral sau stadii preliminare ale acestuia in cazul anumitor pacienti. Este cunoscut si riscul sporit de sângerari, in special in combinatie cu anticoagulanti (cum ar fi acidul acetilsalicilic in doze mici, care este prescris in urma unui infarct). De aceea: nu consumati niciodata preparate Ginkgo  fara consultarea medicului in prealabil!

Ca sa ai grija corect de tine si de familia ta, specialistii alpehag iti pun la dispozitie sfaturi utile pentru o ingrijire de nota 10 a fiecarui membru al familiei tale!

Speram ca acest articol te-a ajutat sa intelegi beneficiile preparatelor pe baza de Ginkgo biloba pentru sanatate.

Spune-ne intr-un comentariu cat de utile sunt sfaturile Echipei alphega!

Comunități