https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Gălbenelele – beneficii pentru sănătate

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 16 Oct. 2023
Gălbenelele – beneficii pentru sănătate

Gălbenelele (Calendula Officinalis) sunt unele dintre cele mai cunoscute plante medicinale pentru proprietăţile lor calmante, vindecătoare şi emoliente, atât pentru afecţiuni cutanate, cât şi pentru sistemul digestiv. Aceste mici nestemate, utilizate şi valorificate încă din antichitate, pot creşte nestingherite în grădini şi pe pajişti, oferindu-ne multiple beneficii pentru sănătate.

Proprietăţi farmacologice

Inflorescenţele de gălbenele, partea plantei care se utilizează în remedii naturale, conţin uleiuri eterice, vitamina C, carotenoizi, răşini, mucilagii, substanţe amare, saponine, tripertenoide şi calendulină. Extractul de gălbenele, are, astfel, o serie de proprietăţi curative de excepţie, acesta fiind antiinflamator, antiseptic, antimicrobian şi cicatrizant, uşor sedativ, astringent şi decongestionant.

Beneficii pentru sănătate ale gălbenelelor

Uz intern

Ceaiul şi decoctul de gălbenele se utilizează în mod curent pentru prevenţia sau ameliorarea simptomelor în afecţiuni hepatice şi gastro-intestinale. Datorită efectelor sale antiinflamatoare, antispastice şi astringente, ceaiul de gălbenele băut pe parcursul zilei poate calma hiperaciditatea gastrică, prevenind ulcerul gastric, calma refluxul gastroesofagian, susţine procesul de detoxifiere hepatică, sprijinind totodată digestia. De asemenea, ceaiul de gălbenele poate contribui la menţinerea siluetei.

Datorită conţinutului de vitamina C şi A, consumul de ceai sau tinctură de gălbenele, susţine funcţionarea sistemului imunitar. Gargara cu ceai de gălbenele calmează iritaţiile şi poate trata inflamaţiile şi infecţiile de la nivelul cavităţii bucale şi a faringelui.

Gălbenelele pot fi utilizate şi în scop culinar, conferind preparatelor un gust mai bogat, uşor amărui, alături de proprietăţi curative.

Uz extern   

Utilizarea extractului de gălbenele, fie sub formă de ceai, tinctură sau cremă este extrem de benefic pentru tratarea afecţiunilor inflamatorii şi a traumatismelor cutanate. De la piele uscată şi crăpată şi până la răni şi ulceraţii, gălbenelele susţin procesul de vindecare, datorită proprietăţilor antiseptice şi antimicrobiene, care previn infectarea, şi a celor cicatrizante, calmante, ce contribuie la refacerea ţesuturilor.

În plus, persoanele care suferă de acnee, eczeme şi alte iritaţii ale tenului pot beneficia de efectele antimicrobiene, calmante şi hidratante ale extractului de gălbenele, fie utilizat sub formă de ceai, spray, sӑpun, toner sau cremă, prin intermediul produselor formulate în acest sens. Produsele cosmetice pe bază de gălbenele aduc un plus de hidratare, fermitate şi elasticitate pielii, menţinând un aspect tânăr al tenului. 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități