Femeie și mamă - fii bine cu tine

Femeie și mamă - fii bine cu tine

Primăvara sărbătorim feminitatea și maternitatea, aceste simboluri ale frumosului, renașterii și mai ales, aspecte importante ale identității oricărei femei. De multe ori, rolurile de femeie și de mamă ridică întrebări cu privire la modul în care ni le putem echilibra, într-o societate care promovează uneori agresiv echilibrul în toate aspectele vieții. 

Apare uneori epuizarea de rol și vinovăția că nu ați atins acel echilibru „perfect”? Este momentul să spuneți stop, să trageți aer în piept și să vă resetați!

Roluri diverse, satisfacție mai mare. Femeile care se definesc pe sine doar prin prisma unui rol major (de exemplu, doar de mamă, soție sau profesionist) pot avea satisfacția dedicației complete atâta vreme cât rolul este menținut. Dispariția lui poate declanșa probleme de adaptare, anxietate sau depresie. În schimb, asumarea unor roluri diverse aduce cu sine numeroase beneficii: suport social, oportunități, sentimentul de competență, independență și siguranță financiară, împlinirea nevoilor de conectare, comunicare și realizare a potențialului propriu.

Calitate versus cantitate. A folosi criteriul timpului alocat diverselor roluri este un mod sigur de a crea tensiune interioară și îndoială cu privire la modul în care vă împliniți în rolurile de mamă și femeie. Folosiți în schimb criteriul calității interacțiunilor dumneavoastră. Spre exemplu, chiar și 10 minute de comunicare bazată pe afecțiune, sprijin și încurajare acordate copilului îi pot hrăni sufletul mai mult decât 2 ore de privit împreună la televizor. Iată mai jos câteva modalități prin care puteți să manifestați rolurile de femeie și mamă în mod armonios:

  1. Cultivați feminitatea și acceptarea vârstei la care sunteți acum. Puneți granițe și oferiți-vă măcar o oră pe zi pentru a face lucrurile care vă plac (precum cititul, meditația, sportul).
  2. Conectați-vă la valorile personale – acestea merg dincolo de roluri, dar le hrănesc și le unesc pe toate, prin ceea ce sunteți. Care sunt valorile și lucrurile care vă împlinesc? La acest stadiu, răspunsul este unul general (de exemplu: onestitate, bunătate, grijă, ordine, compasiune).
  3. Identificați 3-4 modalități prin care valorile numite mai sus pot fi cultivate în viața personală, ca femeie, ca parteneră, ca soție.
  4. În cuplu, exprimați-vă nevoile, cultivați respectul mutual, acceptarea diferențelor și granițele sănătoase.
  5. Identificați 3-4 comportamente prin care puteți demonstra copiilor valorile dumneavoastră personale, ca mamă. 
  6. Recunoașteți progresele și reușitele oferindu-vă apreciere și mici recompense pentru acestea. 

A fi femeie este natural, a fi mamă este un dar, a fi TU este o operă de o viață întreagă! 

Diana Amza, Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Produse
Articole similare
 Rasul ca terapie: sistem imunitar mai puternic si mai putine medicamente
Suna telefonul la cabinetul unui medic veterinar: " Sotia mea va ajunge imediat la dvs. impreuna cu...
Citeste
Sufletul vindeca trupul
Intrebarea asupra modului in care corpul si sufletul se influenteaza reciproc reprezinta un subiect...
Citeste
Stresul: Ce este de fapt?
Cei care se tem pentru stabilitatea locului de muncă sau care întâmpină probleme în cuplu, se expun...
Citeste
10 măsuri cu efect calmant...
Este normal să ne enervăm din când în când. Deseori sunt doar nimicuri care reușesc să ne scoată din...
Citeste
Consultul creierului și al nervilor
Dacă am uni nervii corpului uman, am putea înconjura de zece ori pământul. Și fără a lua în consider...
Citeste
Mica diferență din creierul uman
Despre creierul umanChiar le este bărbaților imposibil să asculte? Chiar au femeile probleme cu parc...
Citeste
Alege farmacia
Comandă