Alege farmacia

Eucalipt

Eucalipt

Nu doar ”ursii” koala stiu sa aprecieze eucaliptul, singura lor sursa de hrana. Substantele active ale eucaliptului ne ajuta sa trecem mai usor peste simptomele racelii si ne protejeaza impotriva muscaturilor de insecte. Eucaliptul apartine familiei mirtaceelor si provine din Australia si Tasmania, insa in prezent se regaseste in toate zonele cu clima subtropicala si mediteraneeana. In prezent se cunosc peste 500 de specii de eucalipt, cel mai raspandit fiind Eukalyptus globulus, folosit si in scopuri terapeutice.

Uleiul de eucalipt

Uleiul de eucalipt a fost apreciat intotdeauna pentru proprietatile antiseptice, fiind folosit in special pentru dezinfectarea instrumentelor medicale si pentru tratarea plagilor. In prezent, uleiul eteric obtinut din frunzele uscate, din frunzele proaspete si din mugurii de eucalipt este folosit ca preparat naturist. Frunzele ca atare sunt folosite rareori in tratamente.

Efectul uleiului eteric

De regula este folosit uleiul obtinut prin distilarea cu vapori de apa. Aceasta substanta activa – ulei eteric cu miros specific si evaporare rapida- se simte si prin simpla strivire a frunzelor intre degete. Frunzele de eucalipt contin 1,8-Cineol (Eucaliptol). Aceasta substanta stimuleaza expectoratia si ajuta la eliminarea sputei in zona bronhiala si a nasului, avand un efect racoritor cand este aplicata pe piele.  Acestui fenomen se datoreaza folosirea eucaliptului in prepararea cremelor pentru sportivi si a preparatelor antireumatice. Atunci cand este inhalat, uleiul de eucalipt elibereaza caile respiratorii si confera, de asemenea, o senzatie racoritoare.

Dupa preluarea partiala in organism, uleiul eteric este din nou eliminat prin plamani. Pe traiectoria sa, uleiul eteric ajuta la desprinderea sputei si la usurarea tusei expectorante. Printre preparatele clasice care contin ulei de eucalipt se numara unguentele folosite pentru frectiile pe piept si pe spate, care ajuta la o mai buna inhalare prin evaporare dar care actioneaza si direct prin piele.

Intrebuintarea uleiului de eucalipt

Uleiul de eucalipt este folosit cu precadere in bomboanele de tuse, in paste de dinti si ape de gura datorita efectului dezodorizant. Datorita mirosului puternic, poate fi folosit cu succes impotriva muscaturilor de insecte. O alta grupa a substantelor active respectiv substantele tanante sunt asimilate de organism prin consumul de ceai de eucalipt: datorita efectului astringent asupra mucoasei faringelui, ceaiul de eucalipt este recomandat in cazul in care suferiti de faringita.

Toleranta eucaliptului

Studiile recente au demonstrat efectele pozitive ale unei alte substante care se regaseste in frunze: floroglucina. Se pare ca aceasta inhiba dezvoltarea virusilor si a bacteriilor. Cercetarile in acest sens sunt inca in desfasurare.

Preparatele de eucalipt sunt usor de tolerat, in general, insa sunt posibile si reactii secundare cum ar fi starile de rau, varsaturile si diareea. Evitati preparatele cu eucalipt in cazul in care suferiti de afectiuni inflamatorii in zona tractului gastro-intestinal, a bilei sau de afectiuni hepatice severe.

De asemenea, se recomanda atentie in administrarea acestora sugarilor si copiilor foarte mici. In cazul lor nu este permisa aplicarea de preparate cu eucalipt in zona fetei, in special a nasului. Eucaliptul poate provoca asa-numitul reflex Kratschmer in cazul copiilor, care se manifesta prin insuficienta respiratorie si chiar asfixiere.

Efecte adverse

Studiile stiintifice au demonstrat ca eucaliptul influenteaza anumite enzime, care printre altele descompun medicamente. Astfel, se recomanda atentie sporita in cazul combinarii preparatelor cu eucalipt cu medicamente, deoarece efectul acestora din urma ar putea fi redus.

Produse
Articole similare
Farmacia homeopata din casa noastra
Homeopatia, respectiv tratamentul fara o substanta activa dovedita atrage scepticismul majoritatii p...
Citeste
Ginkgo ajuta impotriva tulburarilor de concentrare
Arborele imens de Ginkgo , cu frunzele cu nervuri si forma de evantai apartine celor mai vechi speci...
Citeste
Efectele curative ale leurdei
Leurda, planta aromatica, se bucura de o popularitate din ce in ce mai mare in ultimii ani. Planta p...
Citeste
Iedera și efectele sale benefice organismului
Iedera (Hedera helix) este folosită – în special sub formă de calmant al durerilor – încă din antich...
Citeste
Plante medicinale pentru o piele sănătoasă
Cresc într-adins la marginea potecilor, în păduri și poieni, sunt mici și ușor de trecut cu vederea....
Citeste
Sunatoarea: remediul natural impotriva indispozitiei
Tot mai multe persoane simt ca nu pot face fata solicitarilor profesionale si personale. Nervozitate...
Citeste
Comandă