Este cascatul intr-adevar contagios?

Este cascatul intr-adevar contagios?

Mai intai resimtim o senzatie localizata intre faringe si urechi. Deschidem apoi gura si plamanii aspira aerul. Gura se deschide din ce in ce mai tare, ochii de inchid si uneori ne curg chiar si lacrimi deoarece musculatura fetei apasa glandele lacrimale.

Relaxare in timpul zilei 

Cascatul in sine este un fapt nespectacular si apare mai ales atunci cand suntem obositi sau plictisiti. Si este chiar sanatos: prin cascat, musculatura mandibulei se relaxeaza, bataile inimii se intensifica si creierul este alimentat mai bine cu sange.

Functia sociala 

Printre animale, cascatul are o functie sociala si este folosit ca un semnal pentru ceilalti, determinand un anumit comportament in grup. Atunci cand un membru casca, semnalul este clar pentru toti, si anume ca este ora de somn. Cercetatorii sunt de parere ca aceasta ar fi explicatia pentru care cascatul parte sa fie contagios printre oameni.

Fapt

Cascatul este un reflex, respectiv o reactie care se repeta mereu sub influenta acelorasi stimuli. Care sunt stimulii si cauzele pentru care oamenii casca, reprezinta un subiect aflat inca in cercetare.

Mult timp, cascatul a fost considerat un reflex ca urmare a lipsei oxigenului din sange, spre exemplu atunci cand suntem obositi. Printr-o inspiratie profunda, creierul este mai bine oxigenat si alimentat cu sange, insa cercetatorii americani au demonstrat ca acest reflex apar chiar si atunci cand saturatia de oxigen din sange este foarte buna.

In cazul persoanelor care au inspirat un amestec de aer cu o concentratie mai mare de dioxid de carbon, rata respiratiilor a crescut, insa frecventa cascatului nu. Persoanele care au respirat numai oxigen au cascat cu o frecventa obisnuita.

Cascatul contagios 

Cascatul pare sa se instaleze imediat ce citim despre el sau vedem pe altcineva cascand. Unii reactioneaza in primele secunde, altii dupa abia 5 minute, fapt pentru care cercetatorii sustin ca exista o functie interactiva asociata cascatului. Acestia sunt de parere ca dar persoanele empatice si pline de compasiune sunt cele care reactioneaza la cascatul altor persoane. Cu ajutorul inregistrarilor video, Steven Platek din cadrul Universitatii Drexel, Philadelphia a reusit sa demonstreze legatura dintre structura personalitatii anumitor persoane si probabilitatea ca acestea sa se lase animate de cascat.

Se pare ca printr-un cascat comun, exista posibilitatea identificarii cu celalalt si a crearii unei legaturi, este de parere cercetatorul american. Persoanele care sufera de tulburari emotionale si care nu pot empatiza cu alte persoane, cum ar fi cei care sufera de schizofrenie, nu reactioneaza la cascatul altora.

Nu doar oamenii ci si cimpanzeii par sa aiba aceleasi reactii la cascatul semenilor lor. Acest fapt a fost demonstrat de un grup de cercetatori englezi si niponi, care au efectuat studii asupra unui grup de sase cimpanzei femele. Pana in prezent, cascatul contagios era considerat a fi un fenomen strict uman. 

Produse
Articole similare
Administrarea corectă a antibioticelor
Termenul „antibiotic” este de origine greacă și semnificația acestuia s-ar putea traduce „împotriva...
Citeste
FEMEIA- sanatate si frumusete la toate varstele
Hormonii femini se numesc hormoni estrogeni si sunt produsi de ovare. Sunt responsabili pentru dezvo...
Citeste
Tulburarile menstruale in adolescenta
Pubertatea este etapa de dezvoltare a organismului intre perioada copilariei si varsta adulta. Debut...
Citeste
Efectul pozitiv al miscarii asupra colesterolului
Schimbarea obiceiurilor alimentare nu este intotdeauna o masura suficienta. Prin practicarea regulat...
Citeste
Rinichii sunt filtrul natural al organismului
Rinichii filtrează zilnic aproximativ 180 de litri de apă, curățând astfel sângele de diverși produș...
Citeste
Actualități pentru utilizarea în siguranță a paracetamolului
Administrarea de paracetamol în sarcină poate determina tulburări de comportament la copii- sug...
Citeste
Comandă