Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ecstasy și drogurile halucinogene

20 Nov. 2015
Ecstasy și drogurile halucinogene

Ecstasy, cunoscut și ca drogul petrecerilor este consumat de regulă sub formă de tablete sau capsule și constă dintr-un amestec de substanțe stupefiante, precum amfetamine, cafeină, MDMA, MDA, MDE, LSD, cocaină, heroină și chiar otravă împotriva șobolanilor și substanță folosită pentru deparazitarea internă a câinilor. Persoanele care consumă ecstasy nu știu de cele mai multe ori ce substanțe ingerează. Tabletele sunt deseori colorate, având un aspect inofensiv, însă riscurile la care se expun consumatorii sunt enorme.

Ecstasy pastile – efecte 

Ca urmare a conținutului diferit, efectele pot să difere și ele. De cele mai multe ori sunt asociate cu un sentiment de performanță sporit, discernământ limitat, sociabilitate deosebită. La acestea se adaugă stări de anxietate, tulburări de somn, halucinații stări de rău și tulburări de vedere. În cazul consumului permanent sunt posibile afecțiuni cerebrale, alterări comportamentale, depresii, tulburări de concentrare și psihoze. În plus, există pericolul insuficienței renale, a hemoragiilor și a problemelor cardiace precum și afectarea permanentă a sistemului imunitar.

Drogurile halucinogene

Drogurile halucinogene sunt substanțe psihoactive foarte diferite, care însă au efecte similare asupra consumatorilor. Dintre drogurile halucinogene amintim LSD (Acidul lisergic dietilamid), ciupercile toxice, mescalina sau plantele din familia solanacea, precum și substanțele sintetice precum PCP și chetamina. Toate aceste droguri se remarcă prin faptul că produc modificări profunde la nivelul percepției conștiente.

Efectul drogurilor halucinogene precum LSD

Așa cum reiese și din denumirea lor, aceste droguri provoacă stări halucinogene. Cei care le consumă pierd noțiunea timpului și a spațiului, și percep situații care nu pot fi descrise rațional. Starea psihică de bază dinaintea administrării drogului este cea definitorie. Așadar, dacă acest drog este ingerat în timp ce persoana în cauză este bine dispusă, drogul va accentua această stare, prin senzații de euforie și fericire exagerată. Dacă însă drogul este consumat pe fondul unei stări de proastă dispoziție, acesta poate provoca stări depresive, panică și anxietate.

Datorită halucinațiilor, cei în cauză se pot expune singuri situaților periculoase, cum ar fi aruncarea de la fereastră, crezând că se află pe o trambulină. În plus, halucinațiile și psihozele se pot menține și după trecerea efectului drogului. 

Comunități