Alege farmacia

Echilibru pentru seniori

Echilibru pentru seniori
Odată cu înaintarea în vârstă, mai multe afecțiuni ce țin de degenerarea cognitivă, cardiovasculară sau de reducerea densității osoase, împing oamenii către o viață din ce în ce mai sedentară. Lipsa activității fizice conduce la hipertensiune arterială, diabet, reducerea masei musculare, precum şi la depresie şi anxietate. Este uşor să recomandăm persoanelor vârstnice să facă mai multă mişcare, însă nu întotdeauna pot realiza acest lucru, dintr-un motiv mai mult mai sau puțin intuitiv: pierderea echilibrului.

Exerciții pentru echilibru

Exercițiile de echilibru antrenează mușchii abdominali, lombari și pe cei ai picioarelor. Aceştia conferă stabilitate, fiind esențiali în menținerea posturii corecte a corpului. În plus, permit o deplasare în siguranță, evitarea căderilor şi a accidentărilor.

În continuare, veți regăsi o serie de exerciții simple, pentru acasă, care să îi ajute pe seniori să îşi recapete echilibrul şi, odată cu el, încrederea în forțele proprii.

1. Mersul pe linie: aşezați o sfoară pe jos, drept, de la un perete la celălalt. Întindeți mâinile în lateral, pentru a vă echilibra şi păşiți de-a lungul sforii, în aşa fel încât să vă atingeți degetele piciorului din spate cu călcâiul piciorului din față. Faceți cel puțin 15 astfel de paşi. Pentru a trece la nivelul următor, puteți parcurge aceeaşi distanță, în acelaşi mod, cu spatele.

2. Balans în față sau în spate: stați drept, cu picioarele depărtate la nivelul distanței umerilor. Echilibrați greutatea corpului pe ambele picioare, apoi, încet, lăsați-vă pe unul dintre ele. Ridicați celălalt picior, drept, prima dată în față, apoi în spate, la o înălțime confortabilă şi păstrați-l în aer pentru câteva secunde. După ce îl lăsați, încet, jos, efectuați aceeaşi mişcare cu celălalt picior. Repetați secvența de 5 ori. Atunci când ridicați piciorul în spate veți avea nevoie de un punct de sprijin. Pentru a creşte dificultatea, numărați până la 30 sau țineți ochii închişi, în poziția cu piciorul ridicat.

3. Poziția flamingo: stând în picioare, similar cu postura de la exercițiul 2, ridicați, în față sau în spate, câte un picior îndoit. Vă puteți sprijini de un scaun, masă sau alt suport fix, pentru a ridica mai mult piciorul flexat. Repetați cu ambele picioare de câte 5 ori. Puteți închide ochii, pentru ca exercițiul să devină mai dificil.

Atenționări

Pentru a obține rezultate optime şi a evita accidentările în timpul exercițiilor, mențineți poziția corpului dreaptă, privirea în față, umerii relaxați, abdomenul ferm şi un element fix de susținere în apropiere. De asemenea, este esențial să nu amânați începerea antrenamentului, să exersați zilnic 10-15 minute şi să aveți continuitate în timp.

 
Produse
Articole similare
Activi si in forma primavara
Odata cu aparitia primelor raze de soare si a caldurii, simtim din nou nevoie sa iesim in natura si...
Citeste
Pantofii potriviti de alergare
Pantofii optimi de alergare nu trebuie sa fie neaparat si cei mai scumpi. Este importanta o consulta...
Citeste
Voleiului de plaja ajuta la imbunatatirea conditiei fizice
Pentru persoanele care doresc sa combine miscarea pe plaja si fitness-ul, voleiul de plaja este aleg...
Citeste
Miscare si sport, pentru o viata sanatoasa
In trecut, omul era obligat de situatie sa mearga si sa alerge mult. Viata moderna pe care o ducem i...
Citeste
Mersul pe jos este sanatos
V-ati gandit vreodata cate ori pe zi petreceti sezand si cate ore efectuand activitati medii spre gr...
Citeste
 Drumetiile ajuta la mentinerea starii de bine
Fie ca e vorba de trekking, hiking sau nordic walking – miscarea la pas in natura este la moda...
Citeste
Comandă