https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Dureri abdominale in timpul menstruatiei si a sarcinii

08 Feb. 2016
Dureri abdominale in timpul menstruatiei si a sarcinii

Dureri abdominale in timpul menstruatiei


Femeile se confrunta mult mai frecvent cu dureri abdominale comparativ cu barbatii. Deseori acestea sunt cauzate de fluctuatiile hormonale care insotesc menstruatia. Numeroase femei se plang de dureri abdominale chiar inainte si in timpul menstruatiei. Unele dintre acestea, in special adolescentele, sufera de crampe abdominale foarte puternice in timpul ciclului. Femeile care resimt dureri abdominale in timpul ciclului, simt de fapt ovulatia.

Ca urmare a schimbarilor hormonale care se petrec in timpul ciclului, durerile abdominale pot fi insotite de stari depresive, de nervozitate si iritabilitate, de oboseala si scaderea performantei generale, de acnee, de scaderea tensiunii arteriale, dureri de cap, stari de ameteala, migrene, scaderea apetitului, stari de voma, constipatie sau diaree, balonari si stari de rau.

Durerile abdominale severe din timpul menstruatiei poarta numele de dismenoree. Acestea pot fi combatuta prin preparate hormonale, precum pilulele contraceptive. Exista si alternative homeopate, fitopreparate naturaleprecum melarea sau preparate de magneziu. Printre remediile populare impotriva durerilor menstruale, amintim baile calde sau asezare pe abdomen a unei sticle cu apa calda.


Durerile abdominale in timpul sarcinii

Durerile abdominale in timpul sarcinii sunt relativ frecvente insa necesita o atentie deosebita, deoarece in unele cazuri ar putea indica prezenta unor complicatii. In cele mai multe cazuri, intinderile ligamentului uterului si cresterea in dimensiune a uterului pot provoca dureri abdominale. De cele mai multe ori, acestea sunt mai reduse in intensitate la inceputul sarcini, insa odata cu dezvoltarea fatului, durerile iau forma unor crampe.

In cazul in care exista posibilitatea prezentei unei sarcini ca urmare a intarzierii ciclului menstrual, iar pacienta resimte dureri abdominale si usoare sangerari, exista posibilitatea unei sarcini extrauterine. Sangerarile puternice si durerile amdominale pot indica un avort spontan sau chiar eliminarea sarcinii. De asemenea, durerile abdominale in timpul sarcinii apar si in cazul desprinderii placentei, a travaliului timpuriu sau in contextul dezvoltarii unui fibrom.

Comunități