https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Dificultăți de concentrare? Sfaturi care ajută mintea să se concentreze

05 Oct. 2022
Dificultăți de concentrare? Sfaturi care ajută mintea să se concentreze

Provocările societății în care trăim, de la stresul cotidian la expunerea la social media, de la nevoia de a rezolva cât mai multe sarcini cât mai repede la cea de a rămâne „conectat” pentru a nu pierde nimic, ne conduc ușor către dificultățile de concentrare a atenției. În general, pentru a îmbunătăți calitatea atenției, este nevoie să identificați cauzele care duc la afectarea ei, și să lucrați asupra lor. Iată câteva dintre acestea:

 • Somn neodihnitor sau insomnie
 • Deshidratare sau foame
 • Stres 
 • Multitasking
 • Expunerea excesivă la informații
 • Depresie, anxietate sau ADHD
 • Probleme de vedere
 • Tratamente medicamentoase care afectează capacitatea de concentrare
 • Abuz de alcool sau alte substanțe
 • Cauze organice (dezechilibre hormonale, anemie)

Ce puteți face pentru o atenție concentrată

 1. Asigurați-vă un somn odihnitor, de 7-8 ore pe noapte. Somnul susține procesarea informațiilor acumulate pe timpul zilei, uitarea celor inutile și păstrarea celor importante, dar și refacerea organismului, vindecarea corpului și creșterea imunității. 
 2. Hidratați-vă și mâncați sănătos. Când lucrați, așezați-vă la îndemână un pahar cu apă rece. 
 3. Faceți un pic de mișcare la fiecare oră de lucru. Ridicați-vă de la birou și faceți câțiva pași, priviți pe fereastră sau ieșiți un pic la aer. Mișcarea va contribui la oxigenarea creierului, ceea ce va duce la creșterea performanței. 
 4. Reduceți distragerile. Puneți telefonul pe silențios, limitați accesul la aplicații care vă distrag sau lucrați singur în încăpere.
 5. Ascultați pe fundal melodiile care vă plac, pentru a face munca mai plăcută. 
 6. Faceți lucrurile pe rând, nu în același timp. Multitasking-ul epuizează resursele, forțând creierul să se mute rapid de la o sarcină la alta. 
 7. Reveniți la momentul prezent, ori de câte ori observați că mintea începe să alunece în trecut sau să viseze. Numiți 5 lucruri pe care le vedeți și descrieți-le în gând, 4 lucruri pe care le auziți, 3 lucruri pe care le simțiți la atingere, 2 lucruri pe care le mirosiți și un gust. Apoi reveniți la sarcina la care lucrați. 
 8. Oferiți-vă pauze de odihnă – nu vă așteptați să puteți lucra fără oprire, corpul și mintea au nevoie de pauză chiar dacă voința sau motivația dumneavoastră este foarte puternică.
 9. Oferiți-vă mici recompense pentru sarcinile îndeplinite. Celebrați realizările și delimitați timpul de recreere de cel de muncă. 

Cereți ajutor de specialitate dacă observați, în plus, simptome precum: dureri puternice de cap, dureri toracice severe, pierderea bruscă a memoriei, oboseală marcată inexplicabilă, pierderea cunoștinței sau scăderea capacității de a face față solicitărilor obișnuite la muncă, la școală sau în familie. 

Comunități