
Conform Atlasului Mondial de Obezitate din 2025, în România, aproximativ 70% din populaţie este supraponderală şi peste 22% dintre români suferă de obezitate. Prevalenţa indicelui de masă corporală (IMC) crescut a luat amploare în ultimul deceniu, tot mai mulţi copii şi adulţi având un risc ridicat de a fi supraponderali sau obezi. Cu toate acestea, educaţia nutriţională şi măsurile de prevenţie rareori au un impact real asupra celor afectaţi. Aşadar, multe persoane ajung să urmeze diete foarte restrictive sau tratamente periculoase, cu efecte negative asupra sănătăţii mintale.
Un nou studiu, publicat în BMJ Nutrition Prevention & Health, a cuprins date furnizate pe o perioadă de peste 10 ani, de aproape 30.000 de adulti, dintre care 33% supraponderali şi 38% obezi. Acesta a adus în atenție legătura dintre dietele cu restricție calorică mare și simptomele depresive, pentru a înțelege cum diferitele tipuri de diete influențează sănătatea mintală.
Dietele slab-calorice – factor de risc pentru depresie
Conform rezultatelor, persoanele care au urmat diete restrictive din punct de vedere caloric au prezentat simptome depresive mai pronunțate. În medie, scorurile pentru simptome depresive, somatice și cognitiv-afective au fost mai mari la persoanele care au restricţionat mai mult caloriile consumate, cei mai afectaţi fiind bărbaţii şi participanţii cu IMC mare.
Care sunt recomandările nutriţioniştilor
Medicii dieteticieni și nutriționiști recomandă prudenţă în alegerea unei diete care presupune restricţii calorice, din cauza posibilului impact asupra sănătății mintale. Astfel, dacă doriţi să începeţi o dietă, ar fi ideal să nu vă concentraţi exclusiv pe reducerea caloriilor, ci să prioritizaţi consumul de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi fructele, legumele, cerealele integrale, grăsimile sănătoase și proteinele slabe. Alături de activitatea fizică efectuată zilnic, aceste alimente îmbunătățesc starea de spirit și conduc la o scădere în greutate, ce poate fi şi sustenabilă în timp.
Timothy Frie, cercetător în neuro-nutriție, explică faptul că „reducerea caloriilor sau a unor grupuri întregi de alimente duce la deficite de vitamine B (în special B12, B6 și folat), fier, acizi grași omega-3 și carbohidrați complecși – toate acestea fiind esențiale pentru procesele neurochimice care reglează starea de spirit și emoțiile”. El recomandă ca orice dietă să fie monitorizată și ajustată pentru a menține echilibrul nutrițional.
De asemenea, dacă aveţi un istoric de depresie sau alte probleme de sănătate mintală, discutați cu un medic specialist înainte de a începe o dietă restrictivă, pentru a evita efectele adverse asupra bunăstării psihice.