Alege farmacia

Dieta ne elibereaza din depresie

Dieta ne elibereaza din depresie

Starea de urgență, restricțiile impuse de autorități şi teama generată de Covid-19, alături de scăderea calității vieții, conduc la apariția unor stări de anxietate şi depresie, indiferent de vârstă, gen sau categorie socială. Alimentația, împreună cu odihna şi activitatea fizică, joacă un rol esențial în menținerea echilibrului şi în detensionarea psihică.   

Alimentația influențează starea de bine

Serotonina, un neurotransmițător responsabil pentru reglarea somnului, apetitului, a stărilor sufleteşti, dar şi a modului în care gestionăm durerea, este produsă la nivelul tractului gastrointestinal. Activitatea sa se bazează pe existența florei intestinale sănătoase, microbiomul format din bacterii bune, care căptuşeşte intestinele, formând o barieră protectoare. De asemenea, serotonina limitează inflamația, controlează absorbția de nutrienți şi activează circuitele neuronale care fac legătura cu creierul. O dietă bazată pe fructe, legume, nuci şi semințe, carne slabă şi de bună calitate, susține sănătatea microbiomului şi funcționarea sa la capacitate optimă. Alimente de tip fast-food, dulciuri şi carbohidrați creează dezechilibre, influențând negativ starea de bine.

Alimentele care luptă cu depresia

Grăsimile sănătoase şi seleniul, regăsite în diferite tipuri de nuci, migdale, alune de pădure, avocado, ulei de masline şi peşte bogat în Omega-3: sardine şi somon, sunt esențiale pentru funcționarea creierului şi benefice pentru sănătatea noastră mentală.

Probioticele, bacteriile bune, pot fi suplimentate prin alimente îmbogățite cu astfel de organisme vii, precum kefirul, legumele murate sau fermentate, de la varză şi castraveți, până la ceaiul kombutcha.

Vegetalele verzi şi fructele sunt bogate în folați şi antioxidanți, responsabili pentru prevenirea sau tratarea tulburărilor depresive şi sănătatea sistemului neuronal, vitaminele A, C şi E, cu rol esențial în eliminarea radicalilor liberi, imunitate şi în susținerea florei intestinale.

Ciocolata amăruie, cu un procent de minimum 70% cacao, conține flavonoide, antioxidanți puternici ce pot îmbunătăți starea de spirit. Studiile arată că un consum mai mare de flavonoide scade riscul de depresie. Alte alimente bogate în flavonoide includ ceaiul verde şi negru, merele, citricele, afinele și ceapa.

Bananele, avocado şi migdalele conțin tirozină, un aminoacid responsabil pentru producerea dopaminei, „hormonul fericirii”. Dopamina controlează centrii nervoşi ai plăcerii şi recompensei, de la nivelul creierului.

De evitat: consumul excesiv de alcool, tutunul, cofeina, alimentele ultrarafinate şi procesate!
Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Și ceai, și condiment, și medicament
Feniculul este cunoscut de câteva secole, fiind folosit sub formă de condiment și plantă medici...
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă