https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Dependenta de fitness – Sport pana la epuizare

18 Oct. 2016
Dependenta de fitness – Sport pana la epuizare

Va simtiti vinovat daca nu alergati zilnic 15 kilometri. Ridicati greutati pana la epuizare si contramandati intalniri doar pentru a putea petrece mai mult timp in sala de sport. Intr-o clinica privata din Malibu, Los Angeles exista un program permanent pentru tratarea dependentilor de fitness.

Evadarea in fitness

"In Los Angeles sunt mai multi dependenti de fitness decat oriunde altundeva’, declara psihologul Irene Rubaum-Keller, care administreaza un cabinet privat in metropola americana a filmului: "Aici toata lumea vrea sa arate ca un star de la Hollywood’.

Rubaum-Keller, care se descrie personal ca pe un dependent vindecat, obisnuia sa petreaca zilnic doua ore in sala de sport, urmate de exercitii de ridicare de greutati. "Am realizat insa ca antrenamentul devenise o forma de evadare pentru mine", declara medicul psiholog.

Printre alergatorii de pe plaja din Santa Monica, multi dintre acestia erau dependenti: "Imi aduc aminte de un barbat care alerga in fiecare dimineata de la sase la nou si apoi din nou dupa-masa de la trei la cinci. Intre timp a renuntat la alergare si a devenit un gradinar fanatic".

Pana la epuizarea fizica

Potrivit statisticilor, in timp ce aproximativ 60% din americani practica insuficient sport sau deloc, minoritatea se ruineaza, alergand dupa un  aspect fizic «ideal», eforturi  care sunt insotite de oase distruse pana la epuizarea fizica. Dependentei de sport ii pot cadea victime atat barbatii cat si femeile in aceeasi masura.

Printre pacientii tratati, psihologii numara si numeroase femei anorexice, foste alcoolice sau dependente de droguri, care au inlocuit fostele dependente cu una «mai sanatoasa».

Cunoscutul alergator american de maratoane, Richard Benyo, a confirmat acest lucru intr-un articol de pe site-ul «Road Runners Club of America»: Multe persoane au reusit sa depaseasca dependente ”negative”, cum ar fi cea de alcool sau tutun cu denpendente ”pozitive” .

Reino, care se considera vindecata, ii confrunta pe alergatorii aflati in pericol de dezvoltare a dependentei, cu un chestionar cu 10 intrebari, pentru a stabili gradul lor de dependenta, iar una dintre intrebari este urmatoarea «O zi fara alergare este ca o zi fara soare»?

Statia finala: izolarea

Cauza «medicala» a dependentei de fitness pare sa fie hormonul fericirii (endorfine), care este produs in timpul activitatilor fizice intense. Psihologii, in schimb, sunt de parere ca responsabilitate revine persoanelor dependente: "Acestia nu sunt capabili sa interactioneze cu oamenii si sa discute despre problemele pe care le au. In schimb prefera sa se antreneze", declara expertul. Iar in sala de sport, izolarea se poate accentua: "fiecare se antreneaza pentru sine. Nimeni nu indrazneste sa intre in vorba cu cel care alearga pe banda vecina", declara un student din Los Angeles.

Comunități