De ce inchidem ochii atunci cand stranutam?

De ce inchidem ochii atunci cand stranutam?

Fie ca vrem, fie ca nu, atunci cand stranutam „orbim” pentru cateva momente. Stranutul este insotit de inchiderea automata a ochilor. Chiar daca incercam in mod constient sa ii mentinem deschisi, nu reusim, deoarece stranutul si inchiderea concomitenta a ochilor sunt un reflex al organismului.

Reflexul stranutului poate fi provocat de un agent strain, de inflamatia mucoasei nazale sau de fixarea privirii in lumina puternica.

Atunci cand o particula de praf patrunde in nas, stimuleaza celulele receptoare. Acestea activeaza la randul lor sistemul nervos vegetativ din maduva spinarii, receptoare de reflexe: un semnal transmite impulsul de miscare in diafragma, muschii acesteia se contracta si imping aerul in afara sub forma unui stranut. Si pentru ca inchiderea ochilor reprezinta tot un reflex, nu il putem evita.

Sens sau nonsens 

Nici in prezent nu se cunoaste rolul acestui reflex. Exista pareri potrivit caror prin inchiderea ochilor, acestia sunt protejati impotriva suprapresiunii formate in timpul stranutului. Pe de alta parte, prin inchiderea pleoapelor se evita ajungerea bacteriilor si a virusilor secretate din nas in ochi. 

Cu toate acestea, reflexul stranutului poate avea si urmari nedorite: spre exemplu in trafic, stranuturile repetate si automat inchiderea concomitenta a ochilor pot conduce la accidente. Astfel, pentru o persoana care sufera de alergii, riscul de accidente in trafic este de 30% mai mare comparativ cu persoanele sanatoase. Stranutul puternic, ochii care lacrimeaza sunt nu doar enervante ci si periculoase, atrag atentia specialistii alergologi. Astfel, atunci cand suferiti de atacuri de rinita alergica se recomanda sa trageti pe dreapta.

Produse
Articole similare
Cat de simplu e sa ai cel mai puternic sistem imunitar.
Un sistem imunitar scazut duce la boala. Ce duce la un sistem imunitar scazut? Toate cele de zi cu z...
Citeste
Zece sfaturi pentru o viață lungă și sănătoasă
Fiecare își dorește să se mențină sănătos și în formă pentru cât mai mult timp. Cu ajutorul unu...
Citeste
De ce plangem cand taiem ceapa?
Stim cu totii ce se intampla cand taiem ceapa  - ochii incep sa lacrimeze, plangem de-a dreptul...
Citeste
Pubertatea - Tineri la pragul dintre copilărie și maturitate
Odată cu pubertatea, băieților începe să le crească barba. Mai importante decât schimbările fiziolog...
Citeste
Cum va puteti bucura de iarna alaturi de cei mici?
Iarna inseamna bucuria primilor fulgi de zapada, a brumei, a mersului la sanius alaturi de parinti....
Citeste
Cum putem combate gelozia?
Cu toții am resimțit la un moment dat sentimente de gelozie. Pentru unii, gelozia ocazională face pa...
Citeste
Alege farmacia
Comandă