https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

De ce asculta barbatii doar pe jumatate?

15 Jul. 2015
De ce asculta barbatii doar pe jumatate?

In timp ce ea discuta la telefon cu o prietena, il poate schimba si pe cel mic, poate pregati o cafea sau poate matura in ritmuri de samba. In timp ce el se uita la televizor, poate cel mult sa bata ritmul cu piciorul. Rugamintea "draga, du si tu gunoiul!" il lasa fara nicio reactie. Parca nu asculta niciodata. Creierul nu pare sa poata procesa mai multe lucruri concomitent. Spre deosebire de barbati, femeile reusesc sa rezolve mai multe lucruri in acelasi timp, deoarece creierul femeilor dispune de mai multe conexiuni intre cele doua jumatati. Fapt pentru care femeile reusesc sa asculte si sa vorbeasca in acelasi timp.

Teza: femeile vorbesc pentru a intretine o relatie. Barbatii vorbesc pentru a transmite informatii. Un alt motiv posibil: barbatii se concentreaza mai mult asupra celui mai important aspect al comunicarii, in timp ce femeile dezvolta mai multa fantezie in timpul ascultarii.

Demonstrat stiintific

Atunci cand barbatii asculta, este activa o singura jumatate a creierului. Centrul de vorbire se limiteaza in jumatatea stanga, rationala a creierului, cea responsabila pentru aspectele logice. Doar aici este procesata informatia auzita. Acesta este rezultatul cercetatorilor din cadrul Universitatii din Chicago.

Cand femeile vorbesc, este activa si jumatatea emotionala a creierului, jumatatea dreapta. In plus, studiile efectuate in State Unite ale Americii au aratat ca femeile folosesc de doua ori mai multe cuvinte decat barbatii pe parcursul unei zile, respectiv 23 000 de cuvinte.  Insa tacerea la sfarsitul unei zile are un motiv concret: atunci cand un barbat incearca sa se relaxeze dupa o zi de lucru stresanta, jumatatea creierului folosita pentru ascultare si vorbire se opreste temporar din functionare.

Comunități