Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Cura detox cu alimente alcaline

20 Jun. 2018
Cura detox cu alimente alcaline

Este considerată arma minune împotriva kilogramelor în plus și pentru detoxifierea organismului: cura detox. Vă oferim mai jos câteva răspunsuri privind modul în care funcționează.

Ce este o cură detox?

Denumirea „Detox” este abrevierea cuvântului din engleză „detoxifiere”, care se referă la eliminarea toxinelor din organism. Curele detox nu reprezintă o noutate, fiind aplicate de medicina alternativă de multe sute de ani.

Ce combate cura detox?

Un aspect obosit, câteva kilograme în plus, o stare generală de epuizare și lipsa de energie – poate vă sună cunoscut. Toxinele zilnice sub forma nicotinei, alcoolului, cafeinei, stresului, alimentația nesănătoasă și mișcarea insuficientă afectează sănătatea organismului. 

În principiu, organismul dispune de mecanismele necesare pentru eliminarea independentă a toxinelor. Însă atunci când factorii se însumează pe o perioadă mai lungă de timp, pot apărea semnele suprasolicitării, iar organismul nu mai face față detoxifierii.

Curele detox își propun să combată exact aceste stări de epuizare și să readucă organismul la o stare ideală de echilibru.

Ce se întâmplă în timpul unei cure detox?

În timpul curei detox, se produce o eliminare a toxinelor din organe precum ficat, bilă, intestin, piele, sistem limfatic. Organismul trece printr-un proces de purificare, metabolismul este stimulat, tensiunea arterială, colesterolul și glicemia scad. În același timp puteți elimina eventualele kilograme în plus.

Există două răspunsuri la întrebarea privind modul în care funcționează curele detox:

  1. Există cura detox pe bază de sucuri naturale obținute din legume și fructe și renunțarea la alimentele solide.
  2. Cura detox care permite numai consumul de produsele alcaline.

Aspecte de reținut pentru urmare unei cure detox

Indiferent de cura detox pentru care optați, trebuie să rețineți următoarele aspecte:

  1. Este foarte importantă asigurarea unei cantități suficiente de lichide. În mod ideal, se recomandă o cantitate zilnică de 2-3 litri de apă plată sau ceai de plante neîndulcit.
  2. În timpul curei detox nu trebuie depășit un consum caloric de 800 kcal/zi . De asemenea, trebuie optată o alimentație variată pentru a evita eventualele carențe de nutrienți, minerale sau vitamine. În cazul dietelor mai lungi, se recomandă solicitarea unei recomandări medicale.
  3. Fumatul, consumul de alcool, cafeina și dulciuri trebuie evitate complet în timpul curelor.
  4. Somnul suficient, pauzele din timpul zilei vor ajuta la regenerarea organismului.
  5. Sportul de intensitate moderată este benefic în timpul curelor. Gimnastica și yoga activează sistemul limfatic și stimulează circulația sângelui.

Curele de detoxifiere trebuie urmate numai dacă organismul îndeplinește condițiile fizice.

Curele detox nu sunt recomandate oricui

O condiție esențială pentru o cură detox este o bună stare de sănătate. Persoanele care se confruntă cu probleme de sănătate, cum ar fi insuficiență renală sau care au suferit de tulburări alimentare nu ar trebui să urmeze astfel de diete fără supravegherea medicului. 

De asemenea, curele detox nu sunt recomandate femeilor însărcinate, celor care alăptează și nici copiilor.

Cura detox cu alimente alcaline

Această formă permite consumul de alimente solide.

Starea de bine a organismului depinde în bună măsură de găsirea unui echilibru acido-bazic. Atunci când consumăm cantități exagerate de alimente care formează acizi, cum ar fi zahărul sau carnea, organismul trebuie printr-o stare de acidifiere în acces. Organele de detoxifiere nu reușesc să descompună eficient acizii, iar substanțele nocive ajung în țesutul conjunctiv. Astfel, ajungem să luam în greutate, să ne îmbolnăvim cu ușurință, să nu mai reușim să ne concentrăm.

Pentru restabilirea echilibrului între acizi și baze, cura detox presupune un consum exclusiv sau predominant de alimente alcaline. O nutriție alcalină va asigura organismului minerale și nutrienți ușor de asimilat, simplificând funcția organelor de detoxifiere. 

În principiu, indiferent de această cură, se recomandă ca alimentația să constea în materie de 20% din acizi și 80% din alimente alcaline.

Alimente alcaline: ce putem consuma?

Dacă vă imaginați că o cură detox cu alimente alcaline presupune înfometare, vă înșelați. Iată doar câteva dintre alimentele care sunt permise într-o astfel de cură:

  • Fructe coapte și uscate
  • Cartofi
  • Salate cu radicchio sau rucola
  • Măsline
  • Boabe de soia
  • Migdale
  • Susan
  • Fructe uscate
  • Condimente, verdețuri
  • În general, aproape toate legumele cu excepția roșiilor

În mod ideal, în timpul curei detox ar trebui consumate numai alimente bio și pe cât posibil neprocesate.

Ce alimente nu sunt permise?

Nu sunt permise alimentele care formează acizi, cum ar fi:

  • Alimente și grăsimi de origine animală, mezeluri, ouă, carne
  • Cereale, pâine, paste
  • Muștar
  • Oțet
  • Alune cashew, arahide, fistic
  • Zahăr și băuturi dulci
  • Băuturi alcoolice
  • Băuturi cu cafeină
  • Arome și coloranți
  • Gluten

Nu există un răspuns general valabil cu privire la durata recomandată pentru o astfel de cură detox. Fiecare trebuie să decidă individual, în funcție de starea personală.

Există cure care durează 21 de zile, însă pentru începători se recomandă cure de 3-5 zile, urmând apoi cele de 7-14 zile și în final cele de 21 de zile.

Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Ingerasul imunostimulent sirop, 200 ml, Dacia Plant
Preț întreg 1781 lei
Preț cu card Alphega 0000
Economisești 0000

Comunități