https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Cum petrecem timpul liber fără alcool?

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 03 Oct. 2023
Cum petrecem timpul liber fără alcool?

Consumul excesiv de alcool este o problemă majoră, în special în rândul bărbaților. Mai mult de jumătate dintre bărbații şi 18% dintre femeile din România au declarat că cel puțin o dată pe lună consumă alcool în exces, ceea ce reprezintă una dintre cele mai ridicate rate din UE. Acestea sunt rezultatele unui studiu publicat de Ministerul Sănătăţii din România, în iulie 2022.

Cum putem remedia aceste date îngrijorătoare, în condiţiile în care consumul de alcool reprezintă o activitate preferată recreaţională şi de socializare? În primul rând, prin schimbarea acestei prejudecăţi şi oferirea de alternative non-alcoolice: de la activităţi şi până la băuturi şi cocktailuri cu 0% alcool.

Idei de activităţi fără alcool

Fie că vrem să ne bucurăm de vremea frumoasă şi de aer curat alături de prieteni sau familie, la grătar sau picnic, sticlele de bere cu alcool pot fi înlocuite cu bere fără alcool. Nu petreceţi prea mult timp la grătar, ci încercaţi să fiţi activi: jucaţi fotbal, volei de picior, badminton sau orice alt joc, alături de ceilalţi adulţi şi de copiii din grup. Timpul va trece mai plăcut şi vă puteţi răcori cu limonadă, sucuri naturale sau apfelschorle (şpriţ nemţesc din suc de mere cu apă minerală rece).

Ieşirile cu prietenii sau colegii de serviciu, după program, nu trebuie însoţite de cocktailuri cu alcool sau pahare de vin pentru fi mai interesanţi sau mai dezinhibaţi. Încercaţi alte opţiuni de a vă distra în grup, mergând în locuri care oferă activităţi precum: ping-pong, darts, bowling, mese de fotbal, jocuri de societate (de tip boardgames), escape rooms sau chiar spaţii destinate realităţii virtuale. Experienţele împreună aduc mult mai multe subiecte de conversaţie, amintiri de calitate şi o stare mai bună, pe termen lung, faţă de consumul de alcool. În plus, băuturile non-alcoolice au mai puţine calorii, datorită conţinutului redus de zahăr, fiind mai sănătoase.

Băuturi non-alcoolice

Iată câteva idei de băuturi fără alcool, pe care le puteţi prepara pe cont propriu sau comanda la bar, data viitoare când mergeţi în oraş.

  1. Virgin Mojito. Clasicul Mojito, non-alcoolic, se poate prepara cu 400 ml suc de mere, 6 linguri de zahăr brut, 3 lămâi verzi şi câteva de frunze de mentă. Se dizolvă zahărul în suc, strivind puţin feliile de lămâie, apoi se introduce menta. Se va păstra la frigider, iar la servire se va adăuga apă minerală şi, opţional, gheaţă.
  2. Smoothie-uri de fructe. Pasaţi diferite combinaţii de fructe de sezon, o banană rece de la frigider şi câteva frunze de busuioc sau mentă, pentru aromă.
  3. Limonadă aromată. Meniurile din restaurante sunt pline de opţiuni de limonadă cu mentă, siropuri sau piureuri din fructe. Încercaţi-le şi preparaţi-le apoi şi acasă!
Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități