Alege farmacia

Cum gestionam lipsa somnului de noapte

Cum gestionam lipsa somnului de noapte

Mulţi oameni şi-ar dori sӑ poatӑ lucra noaptea, pentru a avea mai mult timp liber ziua. Munca de noapte este, însӑ, extrem de solicitantӑ aducând cu sine riscuri pentru sӑnӑtate pe termen lung datorate modificӑrii ritmului cicardian. Acesta este ceasul nostru interior care stimulează apetitul şi digestia, ritmul cardiac şi tensiunea arterialӑ, funcţionarea organelor interne, eliberarea hormonilor, activitatea creierului și temperatura corpului. Atunci când desfӑşurӑm activitӑţi în alte intervale decât cel natural, ceasul se perturbӑ şi duce la alterarea funcţiilor vitale.

Riscurile muncii de noapte

Medicii şi asistenţii medicali, angajaţii în industria aeronauticӑ, pompierii şi poliţiştii, şoferii care lucreazӑ în ture de noapte suferӑ de lipsӑ cronicӑ de somn, dormind, în medie, cu 2-3 ore mai puţin decât cei care lucreazӑ în timpul zilei. Pot apӑrea, astfel, o serie de probleme: de la eficienţӑ scӑzutӑ în timpul programului, la creştere în greutate şi obezitate datorate schimbӑrii orelor de masӑ în timpul în care metabolismul este mai lent, rezistenţӑ la insulinӑ şi diabet, risc crescut de atac de cord şi cancer, dereglӑri hormonale, lipsӑ de vitamina D şi scӑderea eficienţei sistemului imunitar în faţa infecţiilor, precum şi depresie datoratӑ izolӑrii de prieteni şi familie.

Un stil de viaţӑ sӑnӑtos

Întrucât riscurile de dezvoltare a sindromului metabolic (obezitate, atac de cord şi diabet) se pot instala chiar şi dupӑ o scurtӑ perioadӑ de timp, este esențial sӑ vӑ menţineţi o dietӑ echilibratӑ nutritiv şi bogatӑ în fructe şi legume. Evitaţi consumul de cafea cu cel puţin 3 ore înainte de terminarea programului de lucru şi beţi cel puţin 2 litri de apӑ pe zi. De asemenea, nu fumaţi cel puţin 3 ore înainte de a vӑ culca. Nicotina produce accelerarea ritmului cardiac şi a respiraţiei, precum, creând o stare de alertӑ. Toate acestea interfereazӑ cu procesul de relaxare necesar pentru a adormi şi cu o calitate bunӑ a somnului.   

Exerciţiul fizic regulat stimuleazӑ producţia de dopaminӑ, serotoninӑ şi endorfine, ajutând la menţinerea unei stӑri de bine, tonifiazӑ musculatura şi poate reprezenta un mod de socializare, atunci când este practicat împreunӑ cu cineva. În plus, practicând sport în aer liber, vӑ expuneţi luminii solare, iar organismul dumneavoastrӑ va sintetiza necesarul de vitamina D.

Pentru un somn odihnitor, chiar şi în timpul zilei, purtaţi ochelari de soare pe drumul spre casӑ, dacӑ deja acesta a rӑsӑrit, pӑstraţi dormitorul aerisit, rӑcoros şi cât mai întunecat. De asemenea, rugaţi membrii familiei sӑ vӑ permitӑ sӑ dormiţi.

Produse
Articole similare
Cat de simplu e sa ai cel mai puternic sistem imunitar.
Un sistem imunitar scazut duce la boala. Ce duce la un sistem imunitar scazut? Toate cele de zi cu z...
Citeste
Zece sfaturi pentru o viață lungă și sănătoasă
Fiecare își dorește să se mențină sănătos și în formă pentru cât mai mult timp. Cu ajutorul unu...
Citeste
De ce plangem cand taiem ceapa?
Stim cu totii ce se intampla cand taiem ceapa  - ochii incep sa lacrimeze, plangem de-a dreptul...
Citeste
Pubertatea - Tineri la pragul dintre copilărie și maturitate
Odată cu pubertatea, băieților începe să le crească barba. Mai importante decât schimbările fiziolog...
Citeste
De ce inchidem ochii atunci cand stranutam?
Fie ca vrem, fie ca nu, atunci cand stranutam „orbim” pentru cateva momente. Stranutul e...
Citeste
Cum va puteti bucura de iarna alaturi de cei mici?
Iarna inseamna bucuria primilor fulgi de zapada, a brumei, a mersului la sanius alaturi de parinti....
Citeste
Comandă