https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cum acționează dioxidul de carbon din apa minerală?

20 Oct. 2015
Cum acționează dioxidul de carbon din apa minerală?

Unii sunt de părere că dioxidul de carbon ne gâdilă plăcut limba și ne ajută să diferențiem gusturile dintre diferitele feluri de mâncare și vin. Alții sunt deranjați tocmai de această senzație pe care o provoacă dioxidul de carbon și îl evită. 

Apa minerală care provine din regiuni vulcanice cu roci este mai mult sau mai puțin carbogazoasă, în funcție de conținutul de dioxid de carbon.

Care este efectul unui acid carbonic în organism?

Un acid carbonic existent în apa minerală are diferite efecte. Printre altele, asigură o bună vascularizare a mucoasei din cavitatea bucală și curăță papilele gustative. În plus, generează un flux mai bun al salivei și sprijină digestia. Acidul carbonic conferă senzația de sațietate și este recomandat în timpul dietelor.

În cantități mari însă, senzația de sațietate poate deveni neplăcută și se poate transforma în balonare sau constipație. Cei care au nevoie de o hidratare masivă – sportivii sau persoanele supuse unei munci fizice intense - preferă apa minerală mai săracă în dioxid de carbon.

Apa minerală carbogazoasă în bucătărie 

Bucătarii apreciază apa minerală carbogazoasă nu doar în compania unor preparate fine, ci și ca ingrediente în sosuri și deserturi. În rețetele de copt, apa minerală poate înlocui praful de copt, deoarece poate provoca anumite procese de fermentare care cresc blaturile în volum.

Carnea poate fi prăjită în apă minerală carbogazoasă, fără nici un adaos de grăsime.

În plus, conținutul de dioxid de carbon al apei prelungește durata de valabilitate a acesteia prin distrugerea bacteriilor, fapt apreciat și în combinație cu sucurile de fructe, limonade etc.

Comunități