https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cultivă buna dispoziție la început de an

Diana Amza
de Diana Amza
Psihoterapeut | 23 Mar. 2023
Cultivă buna dispoziție la început de an

După fastul, verva și sărbătorile lunii decembrie, luna ianuarie se așează cu liniște și ne solicită revenirea la ritmul obișnuit la activităților. În această perioadă, este recomandabil să încetinim ritmul, să oferim minții și corpului timp de recuperare și să cultivăm buna-dispoziție. Iată mai jos câteva recomandări pentru a transforma luna ianuarie într-un început de an luminos:

Mențineți-vă activi. Chiar dacă simțiți că nivelul de energie este scăzut, faceți plimbări în natură. Mergeți într-un parc sau, dacă este prea departe de dumneavoastră, pur și simplu ieșiți din casă – mișcarea, aerul proaspăt și micile interacțiuni cotidiene sunt cele care vă schimbă dispoziția. 

Expuneți-vă la soare și lumină naturală. Faceți plimbări în aer liber, mai ales în zilele cu soare, pentru a vă bucura de lumina acestuia. Mai mult, lăsați lumina să pătrundă în casă cât mai mult timp, purtați culori deschise, pastelate, care reflectă lumina, sau culori puternice, calde, pentru a vă energiza.

Protejați-vă de frig. Încălziți-vă cu haine confortabile, ceaiuri sau băi calde. Dacă aveți o sensibilitate marcată la frig, luați în calcul și alte probleme medicale care o cauzează sau o accentuează. 

Reconectați-vă la pasiuni sau propuneți-vă să experimentați lucruri noi. Fie că este vorba de tricotat, citit, desenat, gătit sau altceva, acum este momentul să vă dedicați activităților care vă fac plăcere. Dacă pare că nimic nu vă mai atrage, nu vă lăsați descumpăniți. Alegeți o activitate care în trecut vă plăcea sau chiar un nou hobby și propuneți-vă să îl faceți oricum – de cele mai multe ori, așa cum „pofta vine mâncând”, bucuria de a face o activitate crește pe măsură ce o practicați. 

Reconectați-vă la prieteni și familie, menținându-vă activi social. Luna decembrie ne pune în contact cu familia, rudele și prietenii apropiați – prin contrast, luna ianuarie poate fi resimțită ca una a singurătății. Programați vizite și întâlniri cu cei dragi. 

Fiți buni cu propria persoană. Deși există tendința de a vă propune obiectivele pentru anul care tocmai a început, aveți grijă la standardele pe care vi le setați: dacă acestea sunt prea înalte, este firesc să vă simțiți copleșiți sau demotivați. Introduceți în lista intențiilor dumneavoastră și timpul pentru odihnă și refacere. 

Programați în luna ianuarie activități care vă entuziasmează. Anticiparea unui moment plăcut ne face să simțim mai multă bucurie decât amintirea evenimentelor plăcute care au trecut. Faceți o rezervare la piese de teatru, concerte, spectacole, cursuri sau evenimente care vă entuziasmează sau care vă trezesc curiozitatea. 

Diana Amza
Diana Amza
Psihoterapeut

Diana este trainer și psihoterapeut specialist, cu formare în Psihoterapia Experiențială a Unificării, Acceptance and Commitment Therapy (ACT) și NeuroMindfulness Coaching. Activează în domeniul sănătății mintale de peste 13 ani, susține programe de formare în tehnica interviului motivațional pentru personalul medical, precum și programe de promovare a sănătății mintale, gestionarea stresului, comunicare, parenting și nu numai, în mediul corporate.

Comunități