https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Contaminarea plantelor medicinale cu metale grele

21 Jun. 2022
Contaminarea plantelor medicinale cu metale grele

Plantele medicinale sunt utilizate de mii de ani în prevenţia sau tratamentul anumitor boli, dar şi în calitate de ingrediente, în alimente. Dezvoltarea industriei, extracțiile metalifere şi petroliere, utilizarea pesticidelor şi poluarea mediului înconjurător constituie, însă, un pericol în ceea ce privește siguranță consumului plantelor provenite din medii necontrolate.  

Cercetătorii avertizează cu privire la siguranța medicamentelor pe bază de plante medicinale, după ce studiile au indicat că unele specii pot absorbi cantități mari de metale grele, iar suplimentele naturale conțin reziduuri din aceste metale. 

Metale grele şi efectele asupra sănătății

Metale grele se află în apă, aer, sol şi în alimentele de origine animală şi vegetală. Tipul şi concentrațiile sunt influențate de zona geografică, activitatea industrială şi procesul de producție. Așadar, chiar dacă anumite valori sunt normale şi nu afectează organismul uman, deseori acestea pot fi depășite. Metale grele precum crom, cupru, cobalt, plumb, mercur, nichel pot avea efecte toxice asupra organismului prin ingerare, inhalare sau contact cu pielea, mai ales în cazul persoanelor cu alergii. 

Intoxicarea cu metale grele afectează sistemul digestiv, neuronal, plămânii, ficatul şi rinichii, şi include următoarele simptome: greață şi vărsături, letargie, insomnie, hiperactivitate, dificultate de concentrare şi gândire mai ales la copii, nervozitate, dureri de cap şi instabilitate emoțională. Cea mai relevantă metodă de a depista intoxicarea cu metale grele este analiza firului de păr.   

Transferul metalelor grele în plante şi în preparatele fitoterapeutice

Plantele medicinale sunt recunoscute pentru capacitatea de absorbție a mineralelor din sol, însă, alături de cele benefice se află şi metale grele. Cercetări științifice atât din România, cât şi din alte țări, au evidențiat faptul că anumite specii de plante medicinale prelevate din arii contaminate (zone industriale precum Copşa Mică, Baia Mare, Năvodari, din China sau India) au niveluri ridicate de metale grele. Acestea ar fi plopul negru, mușețel, păpădie, coada șoricelului, sunătoare, coada calului, lumânărica, dar şi arbuștii de ceai Camellia Sinensis din anumite zone din India. În același timp, este de remarcat faptul că reziduurile de metale grele trec în mică măsură şi în produsele fitoterapeutice obținute din plante: infuzii, tincturi, uleiuri esențiale. 

Pentru a vă proteja de contaminarea plantelor medicinale cu metale grele este important să recoltați plantele din zone nepoluate şi să consumați produse fitoterapeutice doar din plante provenite de la producători ce dețin certificări pentru calitate şi siguranță alimentară.

Comunități