https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Consumul de enzima Q10 in cazul scaderii colesterolului

10 Jul. 2017
Consumul de enzima Q10 in cazul scaderii colesterolului

Potrivit unor studii recente, persoanele care se afla sub tratament cu statine pentru scaderea nivelului colesterolului, trebuie sa asigure un consum suficient de enzima vitala Q10. "Statinele inhiba atat productia proprie de colesterol a organismului, cat si sinteza de Q10", explica Dr. med. Markus P. Look, internist in Bonn. Dat fiind faptul ca muschiul inimii are nevoie de o cantitate suficient de mare de enzima Q10 ca urmare a necesarului sporit de energie, orice lipsa a acestei enzime va fi resimtita si se va manifesta printr-o scadere a performantei cardiace. "Dat fiind faptul ca in cazul pacientilor aflati in tratament cu statine, intregul sistem cardio-vascular este slabit, trebuie evitata o carenta de enzima Q10", explica Look. Sfatul acestuia: tableta zilnica de statine ar trebui insotita de un preparat Q10.

Pericolele care insotesc nivelul crescut de colesterol

Potrivit medicilor cardiologi, nivelul crescut de colesterol se numara printre cei mai importanti factori de risc pentru afectiunile cardio-vasculare. Pentru scaderea nivelului colesterolului, medicamentele prescrise cel mai frecvent sunt statinele. Dat fiind faptul ca si enzima Q10 este produsa pe aceeasi ruta metabolica, administrarea de statine poate conduce la o carenta de enzima Q10 in organism.

Q10 – furnizorul de energie al inimii

Intregul organism uman depinde de enzima Q10, fara de care viata nu ar fi posibila. In special organele cu un necesar sporit de energie, cum este muschiul inimii, inregistreaza cele mai mari concentratii de enzima Q10. "Alimentarea inimii cu enzima Q10 scade odata cu inaintarea in varsta, si suplimentar prin administrarea de statine, fapt ce afecteaza in timp performanta organelor ”, declara dr. Look.

Aceste efecte secundare nedorite pot evolua in insuficiente cardiace, in special in cazul persoanelor in varsta: insuficienta cardiaca se acutizeaza, putand chiar sa puna in pericol viata pacientilor. Pe langa insuficienta cardiaca, sunt posibile si afectiuni la nivel renal si la nivelul sistemului nervos.

Q10 – protectie impotriva calcifierii vaselor

Pe langa functia pe care o joaca de furnizor de energie, enzima Q10 joaca inca un rol important in cazul persoanelor cu nivel de colesterol ridicat: protejeaza colesterolul LDL impotriva atacului particulelor agresive de oxigen, asa numita „oxidare". LDL „oxidat" este responsabil pentru calcifierea si obturarea vaselor de sange. Asadar: nivelul de colesterol scade insa in conditiile unui deficit de Q10, colesterolul se oxideaza mai mult si este mai periculos pentru arterele noastre.

Comunități