https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cefaleea legata de activitatea sexuala

15 Mar. 2017
Cefaleea legata de activitatea sexuala

Cefaleea legata de activitatea sexuala afecteaza in principal barbatii cu varsta cuprinsa intre 25-50 ani, in materie de trei pana la patru ori mai des decat femeile de aceeasi varsta. De cele mai multe ori, cefaleea este resimtita exploziv in timpul orgasmului.

 

Aproximativ 70% dintre cei afectati descriu aceste dureri de cap ca pe niste fulgere. In cazul celorlalti pacienti, durerea de cap se extinde si la nivelul cefei si creste odata cu stimularea sexuala, semanand mai degraba cu o durere de cap tensionata.

 

In cele mai multe cazuri, cefaleea legata de activitatea sexuala este resimtita doar pe parcursul a catorva luni, perioada dupa care intensitatea acestora scade pana la disparitia completa. Simptomele pot sa reapara apoi la distanta de cativa ani. Studiile au demonstrat ca pacientii care sufera de migrene sunt dintre cei afectati si de aceasta cefalee. In cazul a aproximativ un sfert din pacienti, medicii au stabili o predispozitie familiara care conditioneaza aparitia durerilor de cap. Tensiunea arteriala mare si schimbarea practicilor sexuale reprezinta si ele un risc pentru aparitia acestor dureri.

 

Cauza si efect

Cei care resimt o cefalee puternica in timpul actului sexual, ar trebui sa excluda mai intai posibilitatea de a fi suferit o hemoragie craniana.

Nu exista indicii concrete cu privire la aparitia acestor simptome, insa oamenii de stiinta sunt de parere ca aceste dureri se datoreaza stresului si a incapacitatii de procesa corespunzator stimulii de catre pacienti.

Si reglarea arterelor craniene poate constitui o problema. Vasele nu se pot adapta corespunzator la cresterea tensiunii arteriale si rezulta astfel o circulatie insuficienta la nivelul creierului. Mecanisme asemanatoare sunt cunoscute si pacientilor care sufera de migrene.

 

Nu se impune abstinenta

Cefaleea exploziva din timpul actului sexual poate fi dureroasa si neplacuta. Chiar daca reprezinta un motiv de ingrijorare pentru cei afectati, aceasta cefalee este de cele mai multe ori inofensiva. Cei care sufera in mod frecvent de astfel de atacuri nu trebuie sa renunte la activitatea sexuala.

Putina disciplina poate fi de ajutor pentru limitarea sau chiar pentru prevenirea completa a durerilor de cap. Se recomanda surescitarea si optarea pentru o varianta mai lenta a ritmului excitabilitatii.

 

Profilactic, in urma consultarii unui medic, puteti opta pentru administrarea unei doze de acid acetilsalicilic cu aproximativ o ora inaintea actului sexual. In cazul cefaleelor pe termen lung, o alta posibilitate ar putea fi si betablocantele si alte medicamente menite sa reduca tensiunea arteriala. In toate aceste situatii insa, este necesar consultul medical prealabil.

Comunități