https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Ce trebuie să ştiţi de îmbăierea în apele minerale geotermale

Anca Stănilă
de Anca Stănilă
Health Writer | 03 Nov. 2023
Ce trebuie să ştiţi de îmbăierea în apele minerale geotermale

Îmbӑierea în ape minerale geotermale termale are efecte benefice pentru organism, dar există şi efecte nedorite, ba chiar contraindicaţii ale acestei terapii. Ideal este să consultaţi un medic care vă cunoaşte toate afecţiunile şi care va stabili dacă puteţi beneficia de această terapie, recomandând şi care este staţiunea potrivită pentru dumneavoastră.

Caracteristicile apelor termale: temperatura, mineralizarea, radioactivitatea

Toate apele termale sunt radioactive. Pentru apele geotermale din România, radioactivitatea este sub nivelul dăunător sănătăţii. Sunt însă câteva informaţii bine de cunoscut.

Apele termosaline (cum sunt cele de la Băile Felix) sunt mai radioactive decât cele termosulfuroase (de la Băile Herculane). În plus, radioactivitatea este măsurată pentru fiecare izvor şi diferă în aceeaşi regiune. Solicitaţi informaţii despre calitatea şi compoziţia apei termale de unde se alimentează baza de tratament.

Temperatura şi compoziţia în minerale şi gaze sunt alte 2 caracteristici importante ale apelor termale, şi diferă de la o regiune la alta. În funcţie de ele, se recomandă anumite izvoare pentru fiecare tip de afecţiune.

Indicaţiile apelor minerale geotermale

Printre afecţiunile tratate cu succes, se numără: afecţiuni osteo-articulare, sechele după traumatisme, fibromialgii, afecţiuni dermatologice (psoriasis, eczemă, dermatite, acnee), sindrom de oboseală cronică, anxietate, depresie, insomnie etc.).

Contraindicaţiile îmbăierii în apele minerale geotermale

Principalele contraindicaţii sunt: cancerul, hipertensiunea arterială necontrolată terapeutic, afecţiuni psihice (schizofrenie, sindrom discordant etc.), afecţiuni ale glandei tiroide (pot apărea agitaţie, anxietate), adenom hipofizar, inclusiv la pacienţii operaţi (poate determina recidiva adenomului) etc.

Concluzii: Tratament, nu agrement

Timpul optim pentru îmbӑierea în ape termale este de maximum 15-20 de minute pe zi. Efectul antiinflamator benefic organismului se realizează în acest timp limitat, iar mineralizarea organismului se face tot în 15 minute de îmbăiere; după acest timp, pielea nu mai absoarbe minerale – în schimb, prelungirea îmbăierii poate dăuna prin volatilitatea gazelor radioactive, care sunt mai periculoase în timpul inhalării decât în perioada contactului subacvatic cu pielea.

Alţi factori-cheie foarte importanţi în terapie sunt oxigenul, pădurea, muntele. În acest sens, staţiunea Băile Herculane este cunoscută pentru: aerul puternic ozonificat, muntele, pădurea şi strandul cu apă termală, toate acestea îmbinându-se armonios în acelaşi spaţiu.

Nu staţi în apă termală mai mult de 15- 20 minute pe zi.

Apele termale trebuie folosite ca TRATAMENT NU PENTRU AGREMENT!

 

Anca Stănilă
Anca Stănilă
Health Writer

Anca este Health Writer, cu o experienţă de peste 4 ani în scriere de materiale despre sănătate, wellbeing şi fitness şi certificare în Medical Writing şi Inteligenţă Artificială. A absolvit Facultatea de Sociologie şi Asistență Socială, cu specializarea în Comunicare şi Opinie Publică. Se ghidează după principii de viaţă sănătoasă şi bunăstare fizică şi mentală. Colaborează cu Alphega Farmacie din anul 2019, este freelancer, pasionată de scris, călătorii, romane filozofice, utopii și fantasy.

Comunități