https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ce este taurina?

24 Sep. 2015
Ce este taurina?

Taurina a devenit populară odată cu apariția pe piață a băuturilor energizante. Părerea cea mai răspândită susține că ar fi obținută prin castrarea taurilor și că în combinație cu cafeina este „dătătoare de aripi”. Așadar, care este istoria taurinei?

Obținerea taurinei 

În anul 1824 taurina a fost obținută din secreția biliară, iar numele provine din grecescul „Tauros” ce înseamnă „taur” în limba română. Avem de-a face cu un acid aminoetilsufonic care rezultă din descompunerea aminoacidului cisteină. Aminoacizii sunt cele mai mici elemente ale proteinelor.

Efectul taurinei 

În rândul adulților, administrarea de taurină nu este esențială, deoarece poate fi produsă în corp. Sugarii nu pot produce acest element, dar studiile indică administrarea acestuia prin laptele matern. Lipsa taurinei din corp poate provoca o tulburare a sistemului imunitar. Printre sursele alimentare importante de taurină menționăm: peștele, carnea și produsele lactate.

Organismul uman are nevoie de taurină pentru formare acizilor biliar și a acidului taurocolic. Se presupune că taurina joacă un rol în dezvoltarea sistemului nervos și a creșterii musculare. În plus, i se atribuie funcția de captator de radicali și substanță transmițătoare în creier. Cercetările în acest sens continuă. Cel mai probabil, taurina accentuează efectul cafeinei, fapt care explică efectul mai puternic al băuturilor energizante în comparație cu cafeina! Cercetările de până acum indică un rezultat intermediar, din care reiese că taurina ar putea fi folosită cu succes în tratarea infecțiilor pulmonare și a insuficienței renale.

De asemenea, este bine de știut că taurina conținută în majoritatea produselor din piață (băuturi energizante sau suplimente pentru sportivi) este un produs de sinteză, nu obținut din surse naturale.

Comunități