https://comanda.alphega-farmacie.ro/primavara
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Ce este bulgur?

08 Feb. 2016
Ce este bulgur?

În anumite zone din Orient, bulgur reprezintă un aliment de bază. În ultimii ani a început să câștige popularitate și în restul lumii. Însă ce anume este bulgur? Și oare este sănătos? În rândurile de mai jos vă explicăm care este diferența între bulgur și couscous.

Cum este obținut bulgurul?

Bulgur este produs din boabe de grâu arnăut. Acestea sunt înmuiate și apoi pregătite la aburi. După uscare este măcinat în grade diferite de granulație. Dat fiind faptul că grâul este deja tratat cu aburi în timpul pregătirii, bulgurul are nevoie de foarte puțin timp în apă înainte de a putea fi consumat. 

Pentru pregătirea couscousului, boabele de grâu arnăut intră în contact cu apa. Bulgarii care se formează sunt sparți până când rămân niste bobițe mici. Acestea sunt uscate și apoi depozitate. 

În mod tradițional, couscous nu este fiert, ci pregătit la aburi. Couscous-ul disponibil în supermarketuri este de cele mai multe ori pre-fiert, astfel că este suficientă înmuierea lui în apă caldă.

Bulgurul este sănătos?

Pregătirea bulgurului este foarte delicată. Dat fiind faptul că este măcinat tot bobul de grâu arnăut, bulgurul este plin de nutrienți. Grâul arnăut conține diferite vitamine B, E și minerale precum calciu, magneziu, fosfor. Dat fiind faptul că la fel ca toate produsele de grâu, bulgur conține gluten, acesta nu se recomandă celor cu intoleranță la gluten (celiachie). 

Bulgurul este destul de bogat în calorii: 100 grame de bulgur conțin aproximativ 350 calorii. După umflare însă, 100 grame de cereale conțin doar 110 calorii. Datorită sațietății pe care o conferă, similar orezului, se recomandă consumul de bulgur chiar și în timpul dietelor. Efectul de sațietate se datorează în special conținutului mare de fibre vegetale. 

Pregătirea bulgurului

Bulgurul din comerț este deja prefiert, astfel că pregătirea lui este simplă și rapidă. De regulă, este suficient dacă lăsați bulgurul la înmuiat în apă caldă timp de 20 de minute. Alternativ, îl puteți lăsa la înmuiat în apă rece, însă pentru un timp mult mai lung (între 8-10 ore). 

În timpul înmuierii, bulgurul absoarbe o mare cantitate de apă, fapt pentru care crește în volum. Rețineți următorul raport: pentru o porție sunt suficiente trei linguri de bulgur uscat. 

De regulă, în supermarketuri bulgurul este disponibil în pungi de plastic. Însă odată desfăcut ambalajul, bulgurul ar trebui păstrat într-un vas cu închidere ermetică și ferit de lumină. Consumați bulgurul în termen de șase luni de la cumpărare, altfel gustul poate suferi modificări.

Bulgurul poate fi folosit pentru a crea preparate gustoase și ușoare, tot ce trebuie să faci este doar să încerci!

Comunități