https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle și sănătatea femeii Lifestyle și sănătatea femeii

Ce este arahnofobia?

03 Aug. 2015
Ce este arahnofobia?

Cine nu cunoaște frica sau repulsia față de păianjeni, aceste insecte rapide, cu multe picioare. Unii chiar se tem să nu fie atacați noaptea de păianjeni. Când această frică se transformă în panică, avem de-a face cu fobia de păianjeni.

Frica de păianjeni se numără printre cele mai frecvente „fobii specifice” (îndreptate împotriva unui anumit obiect) și se numește „arahnofobie”.  Dacă este analizată obiectiv, această frică este nejustificată, deoarece păianjenii sunt adevărați distrugători de insecte, jucând deci un rol benefic în casă, gradină și culturile noastre. Cercetătorii au stabilit că în Europa centrală, pe o suprafață de patru mii de metri pătrați trăiesc aproximativ 1,5 milioane de păienjeni. De-a lungul unei veri, aceștia reușesc să distrugă aproximativ 1500 kg de insecte. Astfel, dacă nu ar exisa păienjeni, insectele ar devora întregi culturi.

Și frica de a fi înțepați de păienjeni este relativ nefondată. Dintre păienjenii comuni, numai păianjenii de apă și cei galbeni cu sac pot provoca înțepături dureroase, care la rândul lor nu au efecte pe termen lung.

Care este cauza fricii față de păianjeni?

Se pare că frica este provocată de mișcarea acestora, care este rapidă și imprevizibilă dar și a formei corpului, atât de diferită de cea a omului și este asemănătoare cu frica față de șerpi. Cu cât corpul animalului este mai diferit de cel al omului, cu atât este mai puternică teama față de acesta.

Comunități