Ce este alimentatia ayurvedica?

Ce este alimentatia ayurvedica?

In domeniul spa, Ayurveda este deja un termen cunoscut, in special cand vine vorba de masajele cu uleiuri. Ce se ascunde insa in spatele alimentatiei ayurvedice?

Ayurveda – abordare holistica 

Ayurveda este o veche invatatura indiana despre fiinta si sanatate, aplicata inca si in prezent in India. Afectiunile sunt considerate ca dereglare a echilibrului interior, care trebuie regasit.

Se apeleaza la modificari ale stilului alimentar, la detoxifieri, la remedii ayurvedice speciale, exercitii de respiratie si de yoga.

Armonizarea si stimularea energiilor vitale 

Alimentatia ayurvedica este menita sa aiba un efect de echilibrare si armonizare asupra organismului, stimuland cele trei energii vitale: Vata, Pitta si Kapha, care se regasesc in fiecare persoana la intensitati diferite. 

Alimentele consumate acopera toate gusturile (dulce, acru, sarat, amar).  Tipul Kapha, cel lent trebuie sa consume feluri de mancare condimentate care contin ardei iute si piper.

Desi alimentele de origine animala nu sunt interzise in bucataria ayurvedica, acestea sunt folosite numai in cantitati decente. Ayurveda este o bucatarie mai degraba vegetariana, completata cu lapte, smantana, iaurt si chefir. Sunt foarte importante condimentele precum ghimbirul, scortisoara, frunzele de dafin, cardamom, sofranul si piperul, care au un efect benefic asupra metabolismului si a digestiei.

Produse
Articole similare
Alimentatie sanatoasa pentru o sanatate de fier
Alimentatia corecta previne aparitia bolilor si contribuie la vindecarea acestora.Alimentatia necore...
Citeste
Cum sa-ti cresti rezistenta organismului.
Rezistenta la infectii a organismului este data de imunitate.Imunitatea are un rol esential in pastr...
Citeste
Recomandarile Alphega pentru o sanatate care invinge iarna
Intoarcerea la hrana naturala si evitarea sedentarismului sunt elementele cheie in lupta impotriva b...
Citeste
Cum sa pregatesti singur uleiuri aromate si condimentate
Uleiurile aromate sunt intotdeauna binevenite! Plantele aromatice cum ar fi rozmarinul, busuiocul, m...
Citeste
Feniculul. Si ceai, si condiment, si medicament.
Feniculul este cunoscut de cateva secole, fiind folosit sub forma de condiment si planta medicinala....
Citeste
Pepenele galben: bombă de vitamine sănătoase
Fie că este vorba de pepenele galben, de cel roșu, de pepenele Cantalup sau Galia, oferta din magazi...
Citeste
Comandă