https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Cat este de sanatos vinul rosu?

20 Oct. 2015
Cat este de sanatos vinul rosu?

Parerile potrivit carora vinul rosu este sanatos, ne sunt tuturor cunoscute. Putem insa sa il consumam fara repercusiuni, asa cum sustine opinia generala? Vinul rosu era considerat tratament inca de pe vremea lui Hipocrate, in jurul anului 400 i. Chr., fiind apreciat pentru proprietatile dezinfectante si de alinare a durerilor. De asemenea, in Roma Antica, vinul rosu era apreciat pentru efectele medicamentoase, pentru care era folosit impotriva tulburarilor febrile de stomac si intestin, dar si pentru tratarea plagilor deschise.

Benefic pentru inima si sistemul circulator

In toate aceste traditii culturale din jurul vinului rosu, se ridica intrebarea privind caracterul terapeutic al vinului rosu. Studiile stiintifice au aratat ca un consum moderat de vin rosu are efecte benefice asupra inimii si sistemului circulator. Explicatia consta in neutralizarea radicalilor liberi, protejand astfel organismul impotriva afectiunilor vasculare si a arteriosclerozei (calcifierea arterelor).

Efectele benefice ale vinului rosu se datoreaza fenolilor naturali din continut, dintre care resveratrolul este cel mai important. 

Consum cu masura 

Efectul benefic pentru sanatate se remarca doar atunci cand vinul rosu este consumat in cantitati moderate. Adolescentii, lauzele si gravidele trebuie sa se abtine de la orice consum de alcool pentru a evita tulburarile hepatice severe.

In situatiile de risc precum traficul rutier, administrarea de medicamente etc. consumul de alcool ar trebui de asemenea evitat. Retineti ca orice consum exagerat de alcool creste riscul aparitiei cancerului.

Organizatia Internationala a Sanatatii recomanda respectarea saptamanala a 1-2 zile in care sa nu se consume deloc alcool. Limita de siguranta pentru alcool consumat zilnic se ridica la 20-24 g alcool pur in cazul barbatilor, care corespunde unei cantitati de 05, litri de bere sau 0,25 litri de von. In cazul femeilor aceasta limita este doar la jumatate, cu conditia ca persoanele in cauza sa nu sufere de nici un fel de afectiune.

Comunități