https://www.alphega-farmacie.ro/campanii-de-preventie/vaccinare-hpv
Lifestyle si sanatatea femeii Lifestyle si sanatatea femeii

Care este necesarul meu caloric?

08 Feb. 2016
Care este necesarul meu caloric?

Un necesar energetic sau caloric este format din rata metabolică de bază și rata metabolică activă, astfel că diferă de la o persoană la alta! Necesarul de energie crește în condiții de stres, atunci când organismul este febril, atunci când suferim de hipertiroidism. De asemenea, necesarul energetic crește pentru femei în timpul sarcinii și al alăptării, dar scade odată cu înaintarea în vârstă și cu apariția anumitor tulburări de ordin psihic. Condițiile meteo joacă și ele un rol important. Astfel, un necesar caloric este mai mare în condiții de frig extrem și de căldură extremă.

Rata metabolică de bază

Rata metabolică de bază reprezintă cantitatea de energie zilnică necesară menținerii funcțiilor organismului (respirație, bătăile inimii, activitatea mușchiilor etc) în repaus, de-a lungul unei perioade de 24 de ore. Această rată reprezintă aproximativ 60-70% din întregul necesar caloric. În timpul somnului scade cu 10%.

Rata metabolică de bază diferă în funcție de vârstă, înălțime, sex și greutate corporală. Cu cât greutatea corporală este mai mare, cu atât crește rata metabolică de bază. Cu toate acestea, țesutul gras consumă mult mai puțină energie decât mușchii spre exemplu. Persoanele care practică sport au așadar un avantaj. Cu cât proporția mușchilor este mai mare, cu atât crește și rata metabolică de bază.

Pentru calcularea ratei metabolice de bază – dat fiind faptul că este dificilă calcularea masei de grăsime și a celei musculare – ne referim în primul rand la greutatea corporală.

Rata metabolică activă

Rata metabolică activă este determinată de activitatea fizică practicată în timpul programului de muncă și în timpul liber. Consumul de calorii înregistrat în urma activității fizice se ridică la 20-30% din întregul consum de calorii. Rata metabolică activă este stabilită în prezent cu ajutorul valorilor PAL - Physical Acitvity Level, care depinde de tipul și durata activității profesionale și sportive:

ActivitateExempluPAL
Foarte scăzută În șezut sau întins, în condiții de boală sau vârstă înaintată.1,2
Ușor activExclusiv în șezut, cu efort fizic redus sau deloc, spre exemplu activitate în fața monitorului de calculator, fără compensare fizică.1,4–1,5
NormalActivitate în șezut, cu întreruperi pentru mers și stat în picioare, spre exemplu șoferi.1,6–1,7
MediuActivitate preponderent în picioare și în mers, spre exemplu vânzătoare, chelneri, operatori, casnice1,8–1,9
Foarte activ Activitate fizică intensă, constructori, sportivi de performanță.2,0–2,4

Pentru a menține greutatea corporală, este necesară administrarea de alimente în funcție de necesarul zilnic de energie pentru fiecare individ în parte. Dacă această valoare este depășită pe termen lung, organismul depozitează energia în exces sub formă de țesut gras.
 

 

Comunități